Фестивалът за иновативно изкуство 180° раздвижва културния живот в София в края на юли

  • Сподели:
Фестивалът за иновативно изкуство 180° раздвижва културния живот в София в края на юли

Предстоящото девето издание на фестивала 180°, едно от най-иновативните събития за съвременно изкуство в България, отново разнообразява културния пейзаж в разгара на лятото. В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство.

Фестивалната визия за 2022 г. е дело на дизайнерката Никол Дечева

За девета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° превръща София в притегателна точка за съвременно изкуство и събира български и чужди млади артисти на различни локации в столицата.

В дните от 23 до 29 юли някои от активните артисти в сферата на експерименталните музика, танц, театър и визуални изкуства ще се обединят в творчески екипи, за да представят интерпретациите си върху EXISTINCT – абстрактната тема на 180° за 2022, замислена от организаторите на фестивала. По традиция те не задават предварителни насоки към участниците, а им предоставят пълна свобода да развиват творческите си идеи.

Водещата мисия на фестивала е да провокира интереса към актуалното и експериментално изкуство и да предоставя платформа за изява на млади артисти.

Освен творческите колаборации, които надхвърлят традиционните представи за изкуство и навлизат в сферата на експеримента, и утвърденият вече конкурс за късометражни неми филми Videomotion, тази година в програмата на фестивала влизат също лаборатории, работилници, дискусии, лекции и други изненади, случващи се в общо пет арт пространства в столицата.

Акцент в програмата тази година е изцяло новият формат 180° Community Lab. Той включва серия от работилници, целящи стимулиране на креативността на участниците и взаимодействието помежду им, рефлексия и хоризонтално общуване с фокус върху теми, важни за развитието и позиционирането на изкуството и културата в обществото.

Първото събитие от тазгодишното издание на 180° се приземява в Топлоцентрала София и обещава да  въвлече публиката в пърформанс на ученици от столичните училища по изкуствата, създаден в рамките на лабораторията за креативност, част от 180° Community Lab, ръководена от артистите Ксения Раввина, Михаела Добрева и Александър Хаджиев.

Също така по традиция 180° ще провокира публиката с експериментална изненада с отворен край, която ще представи всички участници и темата на фестивала.

Програмата ще завърши на 29 юли във Фабрика 126 с финала на конкурса Videomotion 2022 за късометражен ням филм, отворен за професионалисти и любители.

Тази година темата е EXISTINCT, а избраните на финала видеа ще бъдат озвучени с импровизация на живо от музикантите на фестивала. На закриващото събитие публиката ще може да се наслади и на колективната музикална творба, създадена в рамките на Лабораторията за импровизация на 180°, ръководена от Дитмар Визнер, флейтист и съосновател на германския Ансамбъл Модерн.

180 градуса се случва между 23 и 29 юли, като събитията са с вход свободен. Подробности за участниците и всички събития в рамките на фестивала очаквайте съвсем скоро на сайта на фестивала 180°, както и на Фейсбук страницата на 180°. Последвайте 180° и в Инстаграм на: @180degreesfest.

За девета поредна година фестивалът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2022 г. и програма „Култура“, Национален фонд „Култура“, Гьоте-институт България и Про Хелвеция.

Партньори на събитието са Националната художествена академия, Топлоцентрала, Национален Студентски Дом, Международната академия на Ансамбъл Модерн, Фабрика 126, The Steps, хотел Рила и студио ОБЛИК. Медийни партньори: Дарик радио, ВИЖ!, Impressio и BOYSCOUT.