Финия лиричен реализъм в творбите на Андриан Бекяров в изложбата "Когато времето спря"

  • Сподели:
Финия лиричен реализъм в творбите на Андриан Бекяров в изложбата "Когато времето спря"

Арт Галерия Le Papillon с удоволствие Ви представя: Андриан Бекяров / Andrian Bekyarov
"Когато времето спря" / "When time stopped"
изложба живопис / Painting Exhibition
от 11-ти август до 07-ми септември 2022 г.
откриване 11.08.2022 г. /четвъртък/ от 18:00 часа
гр.Варна, ул.Драгоман 12

"Ако ти си слънце, кой ще бъде светлината?
Ако ти си ден, аз ще съм зората.
Ако аз съм сън, а ти мечтата.
Точно в този миг времето внезапно спря.."
Димо Стоянов - PIF

 

Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя от 11-ти август до 7-ми септември 2022 финия лиричен реализъм в творбите на Андриан Бекяров.

Подготвените картини за изложбата са виртуозно изпълнени в характерния за него детайлен реализъм, както в маслена, така и в акварелна техника и са обединени от темата „Когато времето спря".

Прецизният му маниер и фин рисунък показват безспорен талант, търпение, пълна отдаденост към детайла и любов към изкуството. Сюжетите на неговите произведения издават отношението му към класическия начин на изграждане на картина и най-вече светоусещане на съзерцател, оценяващ преходността на красотата на момента.

Нима ние също не изпитваме потребност да спрем времето, когато омаята на тишината, красотата на съвършения миг, дори когато той е привидно обикновен и тривиален ни завладее?

Този момент на спокойствие, душевна хармония и тайнственост ни носят разнообразните по тема картини, подбрани за изложбата „Когато времето спря", издаваща неговата поетична и емоционална натура, чиято живопис разказва отвъд видимото. Общата нишка е лиричната природа на автора и мълчаливото присъствие на наблюдателя между всички тях.

Творбите на художника внушават вътрешен мир и спокойствие - лаконични, без излишен драматизъм, но с внушение за простор, изпълнени дори в различни техники - маслена, рисунка с туш и перо, смесена техника с моливи, както и в разпознаваемия стил на Бекяров на мекота и дълбочина на изграждане на акварела.

В тази изложба усещаме „Лятото" и в планинските и в морските пейзажи – и в масло и в акварел, усещаме физически аромата на зрелите ябълки, като откраднат момент от „Нощна градина", носталгичните нотки в „Капитанска среща", но и в „Светлината от миналото", както и страстта на художника към детайла, естествено предизвикваща нашето възхищение.

Чувството за душевна хармония и смиреност на твореца е силно и открояващо се във всичките му творби. Сякаш времето е застинало и е настъпил момента на съзерцание, който да ни пренесе отвъд ежедневните мисли.

Майсторски владеещ маслената, акварелната техника, а и рисунката, Бекяров успява да създава творби, които съчетават в себе си присъствието на въздушност, лекота, същевременно материалност на обекта, физически обем, изграден в бавната класическа техника на древните майстори.

Използвайки различни художнически, оптически прийоми в сюжетите на картините му наблюдаваме както и артистична свобода във въображаемите му пейзажи, така и пунктуалност в изграждането на фините детайли в натюрморт, в морски пейзаж или в запечатаните кътчета емоции от планински гледки.

Изграждането на образите той постига с изключителното си естетическо цветоусещане, неизчерпаемо търпение, но и дълбоко познание, работейки главно върху светлината. Всяка една форма е щателно измоделирана, така че да изглежда достатъчно обемна и триизмерна.

Нанасяйки пастьозно боята авторът постига по-голяма изразителност и експресивност и моделира светлината с охра, кадмиево жълто, английско червено, бяло, както в предметите, така и в материите с използването на вилатурно нанесени прозрачни нюанси.

Редувайки в различните етапи на изграждането на материалност на формата велатури в топъл цвят, които правят картината богато нюансирана, колорита звучен, а тъмното никога не е черно. Чрез плътността и дълбочината на маслените бои авторът умело постига и пресъздава щедростта и богатството на природата в пищността на застинали обекти, композиции и пейзажи.

Заповядайте на откриването на изложбата на 11.08.2022 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, където в компанията на Андриан Бекяров всеки ще усети съзерцанието на спрялото време, когато красотата и спокойствието обземат съзнанието!

Експозицията може да бъде видяна от 11-ти август до 7-ми септемри 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата.