Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките

  • Сподели:
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките

Николай Пандев е един от фотографите, които не се ограничават в един стил. Търсещ перфектния кадър с търпение, спартански усилия и с творческия размах, той не спира да удивлява с работата си.

Снима продуктова, модна, травъл, портрети и студийна фотография, затова винаги може да те изненада с нещо интересно и различно. Ники е един от малцината български фотографи, енергичен и неспиращ да показва красотите на България, чиито снимки са публикувани в NatGeo.

Той е и част от кампанията на Canon - Поколението R, за което ще ни разкаже в интервюто.

- Ники, ти не се ограничаваш в един стил, но ако трябва да определиш стила си само с три думи, кои ще са те?

- Преминал съм през доста жанрове на фотографията и съм претърпял много метаморфози, докато камерата е била в ръцете ми.

Имам си теория, че всеки жанр учи и развива различни характеристики, които рано или късно намират приложение във фотографията на всеки (търпение - пейзаж, дисциплина - събития, работа със светлина и технически познания - студио, травъл - психология и комуникативност и т.н.)

Към момента се занимавам с рекламна/продуктова фотография и прекарвам доста повече време в студио, а всъщност обичам да съм в движение и навън. За щастие, рекламната фотография не се случва само на закрито, но зависи от концепцията и кампанията.

Пътуванията, хората и историите винаги са ми били най-близки до душата. С годините приоритетите се изменят и по-трудно се пътува с четиричленно семейство. Затова към всички обичащи пътуванията с фотоапарат в ръка - сега е моментът, приятели!

Развихрете се и запомнете, че пейзаж на връщане не се снима!

- Кои са елементите на перфектния кадър според теб?

- Всеки си има виждане по въпроса, а и списъкът е дълъг. За мен има два основни фактора - ако една снимка притежава силна/добра композиция и е технически добре заснета, то тя се превръща в кадър! Композицията се определя от "задапаратното устройство".

От самите нас. От човека, натискащ спусъка на фотоапарата, а техническата част е свързана с техниката, която използваме и до колко можем да си служим с нея.

През последните две години и половина в много ситуации ми е повече от лесно да се справя със задачи, които преди това са отнемали значително повече време за подготовка.

Следва и списъкът, който споменах по-горе: история или послание, цветна хармония или контраст, силата на момента, качеството на светлината, колко близо или далече е обектът на нашия интерес. Много са, но знаейки за всички елементи и стремейки се да присъстват в нашите снимки, се доближаваме все по-близо до перфектния кадър.

- Ти си част от Поколението R. Разкажи повече за всички, на които това не им говори нищо.

- Обещавам, че преди края на интервюто всеки читател ще е получил отговор на въпроса. Като за начало бих споделил, че съм обикновен ползвател на фототехника било в работата ми като фотограф, било за лични проекти или просто запечатвайки семейни спомени.

И не на последно място - голям фен съм от години на Canon. Всичко, което предлага системата, е било напълно достатъчно за мен.

Преди да заговорим за ''поколението'', предпочитам да разтълкувам буквичката 'R’. Тя дефинира система от безогледални фотоапарати и обективи - Canon EOS R. Вече две години и половина основно използвам въпросната система. Казвам го като човек, който винаги е гледал скептично към фотоапарати, които не притежават затвор и пентапризма.

- До каква степен техниката е от значение при разказването на визуални истории?

- Ще започна с една от често чуваните реплики: "Имаш страхотен фотоапарат - сигурно прави уникални снимки". Не съм се засягал никога от тези думи. Всеки, който е прекарал известно време с фотоапарат в ръка, го установява сам.

Техниката, разбира се, е от значение, но в никакъв случай не ни прави по-добри или по-можещи. В моя случай, тя ми помага да си свърша работата по-бързо, с по-голяма гаранция в резултатите.

Представете си, че сте мечтали за пътуване до Африка, което подготвяте от месеци или години. Пристигате на място и поради някакви вибрации или минимален удар на чантата с фототехника - фотоапаратът не се включва. Истории ще има, но те ще останат само в спомените от преживяното.

- Имаш ли любимо безогледално тяло и обектив от серията EOS R и защо?

- Любимо? Труден въпрос! Всичките. По-точно за всяка задача или спрямо интересите и предпочитанията на фотографа си има определен инструмент. За това съществуват различни модели, с които всеки може да покрие нуждите си при създаването на кадри.

Притежавам EOS R от самото начало и не крия - беше любов от пръв поглед. Ако ли пък не го имах, към момента бих си взел EOS R6 или по-точно вече щях да съм законен собственик на такъв. EOS RP ми е любим в повечето случаи за фотография. Но не разполага с някои видео режими, които присъстват в останалите тела, а аз се занимавам и с видео.

Споменавайки темата - EOS R5 е уникална машина за заснемане на видео и съм убеден, че би задоволил и най-взискателните потребители. Неговата сила, по мое мнение, е в студиото и най-вече, ако снимките се подготвят за печат.

- Кое е най-голямото ти вдъхновение и в този ред на мисли как се заражда една идея?

- Човек трябва да има много начини да търси вдъхновението и да се наслаждава на заобикалящите го моменти. Вдъхновението се трупа. Не веднъж съм казвал, че трябва да се събираме със себеподобни - с хора, които имат отношение и афинитет към фотографията.

Дори не е задължително да са професионалисти. В разговори, в обсъждане - тогава се раждат добрите идеи, тогава имаш възможността да бъдеш или вдъхновител, или вдъхновен.

- Имаш ли фотографски момент, с който се гордееш най-много?

- Често съм критичен към работата си. Винаги търся нещо ново, нещо различно, нещо което да подобря. Имам теория, че трябва да създадеш сам всички предпоставки, за да стигнеш до перфектния фотографски момент.

- Във фотографската си кариера си имал възможността да снимаш с почти всички фотоапарати и обективи на Canon. Защо избра системата EOS R? Какви са ѝ ключовите предимства?

- Доста наболяла тема повдига този въпрос. Ще е по-лесно да откриете в интернет моя лекция или по-точно как не ми стигат близо два часа да отговоря.

Кратката история е, че това беше естественият път за мен, особено след като години наред снимам с DSLR и Canon. И както разкрих по-горе, беше любов от пръв поглед.

След като видях дизайна и ергономията, с които винаги са "блестели", реших да снимам една вечер по улиците на София, за да преценя как се справя в условия на ниска осветеност (или с други думи, когато светлината е ограничена).

Благодарение на предходника можех да използвам всички EF обективи на момента, а благодарение на фокусната система (Dual Pixel AF) обективите работят перфектно, в някои ситуации дори по-добре от преди. Батериите сa същите, дори по-мощни.

Последното поколение такива вече са ''интелигентни'' - с още по-голям живот, като подават ток към тялото, когато е необходимо. Без да правя сравнения с други марки, Canon винаги са имали батерии, с които могат да се направят много повече снимки, преди да се оглеждаме за зарядното или да търсим ток.

Новата стабилизация в R5 и R6, отново е единствена по рода си фокусна система. Характеризира се с точност и адекватност при фокусиране от страна на фотоапарата (разпознаване на хора и при високоскоростни спортове, фокус гайд - уникален само за марката при ръчно фокусиране, взаимствана от филмовите камери на Canon).

- Какви нови творчески възможности предоставя системата EOS R за теб лично?

- Творческите възможности зависят до голяма степен от нас самите или от границите, които ''чертаем'' в главите си. Системата EOS R за мен е прецизен инструмент, чрез който мога да разгърна по-лесно и по-бързо творческите си мечти и начинания.

Смятам, че сърцето нa EOS R системата е сензорът. Той ни дава шанс да изкараме богати, наситени и детайлни цветове. Благодарение на RF обективите, остротата и детайлността, се възпроизвеждат отлично.

При създаването например на пейзаж, всеки детайл се запечатва перфектно от фотоапарата, а когато снимам хора, безкомпромисната фокусна система на EOS R5 и EOS R6 прави чудеса.

- Какво ще бъде бъдещето на фотографията според теб?

- Честно казано, бъдещото на фотографията няма да бъде много "бляскаво". Все повече хора снимат с мобилните си устройства (таблети или смартфони). Това в голяма степен "убива" фотографията. Продажбите на фототехника и фотапарати намаляват, а производителите увеличават съответно цените на своите продукти.

Смятам, че фотографията мина своя бум на достъпност до всеки. Сега малко по малко хората, които наистина имат желание да творят и да се развиват в тази посока, ще бъдат отсети.

- Трябва ли да си професионален фотограф, за да работиш с EOS R системата? С какво тази система на Canon може да бъде полезна и на всички любители на фотографията?

- Самата система на EOS R е много интуитивна като меню. Това се е превърнало в традиция на Canon. Фокусната система работи максимално коректно, дори когато решиш да излезеш със семейството в парка и да направиш няколко снимки как децата тичат и се забавляват, резултатите ще бъдат повече от перфектни.

- Какво би казал на хората, които се колебаят дали да започнат да се занимават с фотография?

- Една от най-големите тайни е... просто да започнеш. Моментът е сега, колкото по-рано, толкова по-добре. И няма място за колебание. Страхът и несигурността са лоши съветници.

Не е задължително да си завършил университет или колеж по фотография. Нужна е искрата. Има достатъчно курсове, с които всеки един любител може да започне своето приключение в света на фотографското изкуство.

В тези дигитални времена, в които живеем, имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките. Не живеем във времето на аналоговата фотография, когато можеш да видиш крайния резултат едва след като "изщракаш" цялата лента.

Благодарение на дигиталната фотография просто правиш снимка, натискаш копчето и поглеждаш на дисплея, че има нещо сгрешено. Можеш да реагираш на момента, без това да струва каквото и да било, но предпоставката втората снимка да се получи по-добре, е много голяма.

*******
Научи повече за Поколението R и EOS R системата. А работата на Николай Пандев можеш да следиш тук

Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките
Фотографът Николай Пандев: Имаме свободата да променяме, да експериментираме и да се учим от грешките