Фотографиите от 11-тата Нощ на театрите за първи път ще бъдат представени извън България

  • Сподели:
Фотографиите от 11-тата Нощ на театрите за първи път ще бъдат представени извън България

Проектът „Нощни персонажи“ отива в Рим

Един от най-емблематичните проекти на европейската инициатива Нощ на театрите – „Нощни персонажи“, ще бъде представен в Рим в края на месец Март. Гастролът е по покана на Българския културен институт в италианската столица и е по повод Международния ден на театъра. Домакин на изложбата ще бъде Галерия „България“ – пространство в сърцето на Вечния град, в което често гостуват някои от най-добрите образци на класическото и съвременно българско изкуство. Откриването на фотографската изложба ще е на 23 март (събота) в 18:00 ч.

Фотографската серия включва 21 кадъра, дело на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, които миналата година работиха в екип с Марина Младенова (гримьор), творческа агенция The Smarts и продуцентска компания SHOOT. Фото прочитът е под надслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и представя творците в „светлината“ на театрален сън, където всеки пресъздава усещането си за вечно живия театър – за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността - през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата.   

Главни герои в концептуалните фотографии са обичани лица на българското изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Александър Секулов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Антон Угринов, Боряна Братоева, Мартин Димитров, примабалерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. 

„За нас е изключително символично, че първото „излизане“ на Нощните персонажи извън България ще е в Рим – един от най-величествените и романтични градове в света. След 11 успешни български издания, вярваме, че Нощта като формат и концепция успя да отвори театъра към зрителите и (може би) към самите творци. Като това все още (и за наше щастие) е един непрекъснат процес. И най-много ни вдъхновява усещането за взаимност - Нощта (се) променя (чрез) контекста и хората …  А Нощните персонажи в Рим идват да ни покажат именно тази взаимност“ – споделят организаторите от Фондация „Арт Проджектс“.