Галерия „Арт Маркони за трети път представя Огнян Георгиев в северния ни морски град с изложбата му „Светлината на брега”

  • Сподели:
Галерия „Арт Маркони за трети път представя Огнян Георгиев в северния ни морски град с изложбата му „Светлината на брега”

Галерия „Христо Градечлиев” град Каварна и Галерия „Арт Маркони” град  Варна
Представят 06.07 –08.08.2022 г. 
„СВЕТЛИНАТА НА БРЕГА”

Изложба живопис на О Г Н Я Н   Г Е О Р Г И Е В 
Откриване –   18.00 часа   06.07. / СРЯДА /2022 г.
                        
Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко възхитителни платна на култови фарове по българското крайбрежие: любимият фар на Шабла, Ахтопол, Емине, Свети Иван, Варна…Названието фар на английски език -  lighthouse, буквално преведено е - „дом на светлината”, тази светлина, която за всеки моряк означава, че си  е вече у дома.  

За художника е огромно предизвикателство да издирва по стари снимки и възстановява, чрез картините си, интересни и уникални фарове.

Вдъхновението, с което е заредил творбите си, ни отвежда в любими кътчета, както от Черноморието, така и от места непопулярни, като туристически дестинации и непознати за широката публика. Оги обича дивата природа, недокосната от човешкото присъствие.

Опитното му око винаги е в готовност да „сканира” уникалното място и заредената от красотата му ръка, да нахвърли върху платното ескиз, носещ настроението от моментното състояние. Именно за това, тези набързо нахвърляни миниатюри, крият в себе си неподозирана енергия.

След прецизен оглед и селекция, някои от тях прерастват в голямо платно, в което авторът може да доразвие сюжета, да увеличи силата на въздействие, да подсили някои детайли, да си поиграе със светлината…Това е точно моментът на творчеството – първоначалната емоция е изживяна, съзнанието е успяло да асимилира всяка подробност и да анализира как и по какъв начин преживяването да бъде пренесено на платното така, че да се запази импулса,  да пресъздаде правдиво действителността, но да носи артистизма и отличителния почерк на художника.

Защото Огнян Георгиев не е просто пейзажист, който отразява красотата на заобикалящият ни свят. Той е артист, влагащ във всяка своя творба много любов, изграждащ я с много вещина, прецизност и овладяна техника. 

Галерия „Арт Маркони за трети път представя Огнян Георгиев в северния ни морски град. Пространството на галерия „Христо Градечлиев”, професионализма и гостоприемството на Галина Димова, както и коректното партньорство, правят тези гостувания истински празник, който отново ще подарим на жителите и гостите на Каварна.

Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони” Варна

Огнян Георгиев е роден  6.12.1962 г / Никулден/ в гр. Варна.
Рисуването винаги е било голямата му мечта. Професионален разрушител, любител на екстремните спортове, винаги намира време за откровения пред платното.

Обожава природата и не пропуска да открадне мигове за общуване с нея – с лодка, яхта, кемпер, катерейки се по непристъпни скали или яхнал своя “Harley Davidson”.

Прозорецът на ателието му разкрива изумителна гледка към морето и езерото. Живо, променящо се ежеминутно, ласкаво или сурово, морето е предизвикателство и ще остави трайна следа в творчеството на Огнян Георгиев. Художникът живее и твори в град Варна.