Гьоте-институт България представя изложбата “We could be heroes” на Текла Алексиева и Искра Благоев

  • Сподели:
Гьоте-институт България представя изложбата “We could be heroes” на Текла Алексиева и Искра Благоев

Над 30 години и много социални, исторически и поколенчески различия делят двете художнички.

Затова съпоставянето на творчеството им звучи на пръв поглед фантастично и неочаквано, но именно фантастичното, което е отличително за работата и на двете авторки, ги прави интересни за паралелна интерпретация. Тази прилика, за която те самите дори не подозират, прави впечатление първо на друга художничка - Надежда Олег Ляхова, представителка на поколението между Текла и Искра, и кураторка на събитието.

Текла Алексиева оставя трайна следа в българската визуална култура с необикновените си илюстрации за “Библиотека Галактика”  и неподражаемия си фантастичен, наивно-романтичен и сюрреалистичен стил.

Искра Благоева от своя страна е ярко за българска нова живопис явление със своята прецизна, максимално обрана като изразни средства, но силно заредена със символни значения и напрежение илюстративност.
WE COULD BE HEROES е преди всичко женска изложба, в която две жени от различни поколения размишляват върху един от най-силните атрибути на
мъжествеността - героичността. Тази колаборация е не само женска, но и феминистка, дръзка и в нея не присъства никакво колебание.

Изложбата включва живописната работа “Съдбата влачи човека” (1987) и рисунки на Текла Алексиева, обединени от мотива за борбата и космоса.
Двама космонавти са впили ръце един в друг, докато сякаш потъват в необятния мрак на космоса. Научна илюстрация от учебник, онагледяваща
летателните тела в различните слоеве на земната атмосфера. Сега си представете, че под скафандрите са жени. Ако бяхме имали възможност да участваме наравно в науката, опознаването на света и космоса, щяхме да бъдем истински героини!

Именно това е и посланието на работата на Искра Благоева в изложбата. Неонът й “We could be heroes” носи героичният заряд на емблематичната песен на Дейвид Боуи, но, нека не се подлъгваме - тук няма носталгия или съжаление за пропуснати възможности, а твърда решимост към героичност.
Саундтракът, който веднага закънтява в главата на посетителя, е допълнен от звукова инсталация, която Искра Благоева разработва заедно
с Пистамашина.

Изложбата може да бъде видяна в галерията на Гьоте-институт България между 6-и април и 5-и май 2022 г. Заповядайте