Гьоте-институт отбелязва края на изложбата How to Disappear на артистката Людмила Миланова с финисаж в две части - с разговор и музика на живо

  • Сподели:
Гьоте-институт отбелязва края на изложбата How to Disappear на артистката Людмила Миланова с финисаж в две части - с разговор и музика на живо

Финисаж: 07.10.2022 г.
Разговор: 19:00 - 20:00 ч.
DENA Live Set: 20:30-21:00 ч.
Гьоте-институт България,
ул. „Будапеща“ 1, София

В началото на месец септември Гьоте-институт представи българската артистка Людмила Миланова, която от години живее и работи в Кьолн, Германия, с най-актуалния ѝ проект.

Изложбата How to Disappear („Как да изчезнеш“) ни среща с естетически конфликти, като изкуствено срещу естествено, статично срещу подвижното, нематериално срещу материално. Проектът включва кинетичен обект, който свързва дигиталния с физическия облак, както и фотографски изображения.

Лайтмотивът на изложбата е облакът – от една страна, като природен мотив, а от друга, като метафора за дигитално свързания свят и комлексните технически системи.

По случай закриването на изложбата художничката кани гости от сферите на изкуствоведството, метеорологията, екологията и дигиталната индустрия за мултидисциплинарен разговор, в който те ще представят своите гледни точки за облака – физическия, дигиталния и дори метафоричния. Чрез преплитането на различни перспективи авторката се надява тематa на изложба да придобие един поширок спектър не само за участващите, но и за публиката.

Участници в разговора – 19:00 - 20:00 часа:
Богдана Паскалева – изкуствовед, литературовед и преподавател в Софийския университет с интереси в областта на теорията на образа
Мирна Матов – докторант към катедра “Метеорология и Геофизика” във Физическия факултет на Софийски Университет
Георги Костадинов – технически директор на AI imagga и kelvin health
Кратко видео послание от еколога Йенс Грьогер – старши изследовател в Öko-Institute.V., Берлин, с фокус върху устойчиви информационни и комуникационни
технологии

DENA Live Set – 20:30-21:00 часа:
Като част от финисажа певицата DENA ще представи 30-минутен сет на живо в пространството на Гьоте-институт България.
През лятото на 2012 година родената в България певица DENA набира популярност по целия свят със сингъла си "Cash, Diamond Rings, Swimming Pools". През 2014 г. представя дебютния си албум "Flash".

Две години по-късно DENA издава късометражния си албум "Trust". В резултат на няколко артистични резиденции в Италия и работа в домашна обстановка по време на пандемията, новият ѝ късометражен, самостоятелно продуциран албум "Mixed Feelings" излиза в края на 2021 г. От същата година DENA си сътрудничи с немския продуцент на танцова и хаус музика Lauer, с когото работят по няколко предстоящи сингъла и EP издания. От издаването на първите си сингли насам DENA прави международни турнета, свирейки на изложби, фестивали и самостоятелни концерти из цяла Европа.

ПОВЕЧЕ ЗА АРТИСТКАТА
Людмила Миланова е родена през 1979 г. във Варна. Понастоящем живее и работи в Кьолн, Германия. Първоначално завършва медийна теория в Университета в Кьолн, след което и визуални изкуства в Академията за изкуства в същия град.

В художествената си практика Миланова се занимава с природни явления и естествена материя и тяхното манипулиране чрез технология. Тя работи често с ефимерни материали като мъгла, облаци, светлина или физическите закони на твърдата маса, като ги съпоставя с форми и
конструкти, създадени от човека. Работата ѝ обхваща видео иинсталации, кинетични обекти, фотография, както и сценография и хореография за танцови постановки.

© Людмила Миланова, личен архив

Сред най-актуалните ѝ изяви са: “Светът във въздуха”, Kunstmuseum Bonn, 2022; “Инсцениране на погледа”, Kunsthaus NRW, Kornelimünster, 2021; “Като очи, като уста, като птици, като слънце”, Градска художествена галерия Варна, 2021; “Моменти на кратък баланс”, Little Bird Gallery,
София, 2021; “Трябва да се учим да вървим в кръг”, Artothek Къолн, 2021; “And Inside There Is Nothing But A Heart”, Arko Art Center, Сеул/Кореа, 2020; “Goldstücke”, Kunstmuseum Gelsenkirchen, 2019.