Хибридите на Стефан Петрунов

  • Сподели:
Хибридите на Стефан Петрунов

Галерия Сердика представя новата изложба на Стефан Петрунов „Хибриди“ – живопис, рисунки и колажи, която ще бъде показана от 7 май до 11 юни 2021 г. в арт пространството на Женски пазар при спазване на всички противоепидемични мерки.

И този път Стефан Петрунов ще ни изправя фронтално пред фантазни създания, съновидения и фиктивни сцени, които ни карат да предоговаряме със самите себе си границите на познатото и непознатото, вътрешното и външното. Преосмислянето на отношението към изобразените „обекти” изисква преценка дали те са източник на заплаха или привличане – вероятно и двете, казва д-р Ани Венкова за новите творби на автора.

Безспорно, работите на Стефан Петрунов изненадват, провокират и магнетично привличат със своята „неземност”. Срещата с тях е надникване от обратната страна на огледалото, където собственото отражение и това на околния свят са трансформирани. Чрез сблъсъка на взаимоизключващи се елементи, различни културни модели и епохи, художникът поражда нова вселена, променя начина на мислене и активира въображението.

Човешкото тяло е обект на интерес за Стефан Петрунов. Той изследва психологически състояния, обществени и социални позиции на личността и тяхното отражение в езика на тялото. Женската фигура доминира в творчеството на Петрунов. Чрез изваждането й от определен, контекст и поставянето й в нов, мистифицирайки образа й, авторът изгражда собствен, идиоматичен, художествен език, в който включва и други мотиви, комбинирайки ги в неочаквани конфигурации.

Дори и статични, фигурите рядко са пасивни. Позите на телата са напрегнати, огъващи се, „S”-овидно извити, те загатват движение, предизвиквайки у зрителя дискомфорт и въвличайки го във фабула, в която да търси причина и следствие, начало и край, предшестващи и последващи „стоп кадъра” събития. Авторът съзнателно кара зрителя да си задава въпроси. Разчитайки на елемента на изненадата, чрез включването на неочаквани визуални съпоставки и мисловни ребуси, той ни поставя на границата на рационалното, между съня и реалността, живота и смъртта.

Красивите лица на перфектните пропорции в женските тела, често модели от списания, са заменени от животински черепи. Образите са хибридни, мутират (подобно на съвременната култура) определяйки свои собствени параметри и идентичност, нарушавайки конвенциите за красота.

Технически и стилово изкуството на Стефан Петрунов също може да се определи като хибридно. Реалистичният образ е подплатен от колаж, изрезки от лъскава реклама, със заемки от сюрреалистични видения и експресивни наслагвания. Присъстват директни препратки към Поп арта. Колоритът е ярък, наситен, „фовистичен” натрапващ се, обсебващ... Но същевременно жизнен и енергизиращ, силно присъствен и въздействащ.

Рисунката е катализатор на неговото изкуство. Тя е самостоен артефакт, основен елемент, около който се развива  колажа или скица, по която се разгръща живописната творба. За автора рисуването олицетворява мисленето, превръщайки се в жив акт на творение...

Логично е, че сред поколение, което се чувства все по-комфортно в отворените граници на идентичността и владее огромната токсична и трансформационна флуидност в интернет, художниците да създават естетика, в чийто корени лежат промяна и хибридност. Постоянното състояние на преход е константа. В известен смисъл всеки е подложен на мутация. Този стремеж към изследване и преодоляване на границите на човешкия опит, колкото и да изглежда тревожен или безпокоен - да се реконструира и преоткрие тялото - поражда някои от най-жизнените и комплексни изкуства, които се създават днес. Сред тях пълноценно и достойно се вписва индивидуалният художествен език на Стефан Петрунов.                

Д-р на изк. Ани Венкова

 

 

За автора:

Стефан Петрунов е роден на 01 януари 1964 г. в София. Завършва Национална Художествена академия със специалност „Живопис” през 1990 г. Участва в няколко изложби в страната, в периода 1990 – 1993 г. Първата му самостоятелна изложба е през 1993 г. в Grove Gallery London. През следващите години работи предимно като графичен дизайнер и дигитален илюстратор за български и чужди компании. През 1998 г. започва работа в една от най-големите компании по това време за клип арт - канадската New Vision Technology работеща с клиенти като Microsoft corp. и Getty Images. През 2000 г. е номиниран за най-добра българска пощенска марка от Виенската международна изложба за пощенски марки - кратко „WIPA“. В периода между 2001 и 2007 г. той работи за английската Swan Multimedia Ltd. като графичен дизайнер, а по-късно и арт директор. Той решава да се завърне в света на изкуството през 2007 г. По-късно участва в няколко смесени изложби и открива самостоятелна изложба през март 2009 г. в галерия „София Прес“ в София. При участието си в Изложението за съвременно изкуство в Барселона - 27 април 2013 г., организирана от GAA, той печели наградата за най-добър артист - “Barcelona Showcase Best Artist Award 2013” - присъдена от журито. В последните години участва в няколко големи международни арт изложения катоArt Expo Ню Йорк, Арт Спектрум Маями и “Anima Mundi” арт фестивал, съпътстващ Венецианското биенале. Живее и работи в София, България.