Хореографът Серджу Матис представя своя пърформанс „Място за изчезващи (Безнадеждно)“ за първи път в София

  • Сподели:
Хореографът Серджу Матис представя своя пърформанс „Място за изчезващи (Безнадеждно)“ за първи път в София

Пърформансът на Серджу Матис открива 16-ото издание на „Антистатик“ в София. Хореографът, който гостува с подкрепата на Гьоте-институт България, представя и работното си ателие „Видимото мислещо тяло (ВМТ)“. 

Откриване: 9 май, вторник, 19:30 ч.
РЦСИ „Топлоцентрала”
ул. Емил Берсински 5, 
София, 1408

Гьоте-институт България Ви кани на вълнуващия пърформанс на румънския хореограф Серджу Матис "Extinction Room (Hopeless)". На 9-и май от 19:30 часа представлението, което гостува за първи път в София, открива 16-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в Топлоцентрала. 

Серджу Матис (Румъния/Германия) ще ни въвлече в преживяване, в което автентичните записи на застрашени и изчезващи птици, събирани в продължение на няколко десетилетия от библиотеката „Маколи“ към Лабораторията по орнитология в Корнел и Фондация “Xeno-canto” (Холандия), се преплитат с научни и митични истории и вълнуващ танц, за да покажат в нова светлина срещата между човека и природата.

В „Място за изчезващи (Безнадеждно)“  мечтателно отекват птичи песни, зов и скръб на изчезнали и застрашени видове птици, чиито истории разказват трима изпълнители. Подредени и композирани от AGF, позната ни още като Антие Грайе, тези звуци се превръщат в своеобразни, нематериални артефакти. Така те се смесват с истории - научни и митични - и с експресивен танц под хореографията на Серджу Матис.

Представлението пътува из цяла Европа и участва в театралния фестивал “Piatra Neamț”, „Europalia“ (в Бозар, Брюксел), “Тanznacht Berlin” (на “Uferstudios”), фестивала “Artdanthé”, “ImPulsTanz” във Виена,  “DansFabrik” (Брест), фестивала “Bazaar” (Прага), „Latitudes Contemporaines“ и др.

Ден след премиерата на пърформанса Матис, който е базиран в Берлин от 2008 г., ще представи своето ателие "Видимото мислещо тяло (ВМТ)". То е част от образователната платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“, в която е подходяща за всички почитатели на съвременните изкуства, движението, практикуването и писането за танц.

Видимото мислещо тяло (ВМТ). Работно ателие със Серджу Матис. 
» 10 и 11 май, от 11.00 до 14.00 ч.,
» Локация: Национален студентски дом, зала 304

Нищо лично. Работно ателие с Антон Овчинников.
» 13, 14 и 15 май, от 11.00 до 14.00 ч.,
» Локация: Гьоте-институт България

Задвижван. Работно ателие със Зимон Майер.
» 16 и 17 май, от 11.00 до 17.00 ч.,
» Локация: Гьоте-институт България

Очаква ни и Лаборатория по танцова критика по програмата на фестивала, водена от Ангелина Георгиева.

Предварителното записване за ателиетата е възможно до 30 април 2023 г.