Илия Желев с изложба – живопис във Варна

  • Сподели:
Илия Желев с изложба – живопис във Варна

От 3 юни 2021 година галерия "Ларго" за четвърти път ще представи обичания пловдивски автор Илия Желев. След самостоятелните му изложби в галерията през 2008-ма, 2013-та и 2019-та година и съвместната му изява с Недко Итинов през 2009-та, пловдивчанинът отново ще зарадва варненската публика и своите почитатели с най-новите си картини.

Илия е един от най-добре представените в чужбина съвременни български художници. Изложбите му зад граница сумарно са повече от тези на родна земя. Защо е така? Кое е това, което кара галеристи, изкуствоведи, колекционери в Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург, да го ценят, търсят и купуват, независимо, че идва от малка България, почти липсваща на картата на съвременното европейско изкуство? Загадката може да бъде разрешена бързо, ако се докоснем до човека Илия Желев, до художника Желев и до картините му.

Човекът е бърз и динамичен, отговорен и коректен, работохолик и взискателен към себе си и работата си – типичен западноевропеец по манталитет и характер. Художникът е енергичен и експлозивен, търсещ и експериментиращ, вдъхновяващ и всеки път различен. Картините му са колоритни и със смели цветови контрасти, интимни и приласкаващи като прегръдка на близък човек, ритмични и пулсиращи като сърцето, космополитни, но и свързани с родната му земя.

Илия е обичан от публиката заради своята способност да се променя, да се развива и да изненадва. В последните години той с невероятно майсторство развива своя цикъл от творби, създадени като дигитална фото мозайка, състояща се от хиляди малки изображения, които специално е подбрал по теми, цветове и форми. Тези мини изображения той подрежда едно до друго, колажира, обработва, отпечатва и накрая рисува върху платното, нанасяйки петна и мазки върху творбата, давайки й живот и душа. Темите са забързаните улици на големия град, пулсациите на ежедневието, известните хора на изкуството, станали идоли на поколения. Модерни, с експериментаторски дух, тези мозайки търсят у зрителя връзката му със света, неговата склонност да се променя, да се съизмерва с другите и да печели от това. За първи път варненската публика видя творби от този цикъл в изложбата на Илия Желев „I love New York” в галерия „Ларго” през 2019-та. И в настоящата експозиция ще бъдат включени творби от серията, посветени на Нюйоркските улици, небостъргачите на Манхатън и реалиите на големия град.

Разбира се, няма да останат разочаровани и почитателите на пловдивчанина, които обичат неговите традиционни композиции, знакови за творчеството му, състоящи се от многобройни миниатюри, хармонично обединени в едно цяло. В тях често е закодирано коренчето българщина, което Илия никога не забравя и винаги подчертава при своите изяви в странство. Така в картините зрителят ще открие колоритните възрожденски къщи на Стария Пловдив‚ ярките багри на българските шевици, нежно- зеленото на нашите планини‚ огнено-златното на нашите поля, безбрежно-синьото на нашето родно море, белите кейове, малките деца, яхнали велосипеди, къщурките от спомените ни. Уютно се чувства зрителят в картините на Илия Желев, все едно е попаднал в света на своето детство, толкова топло и интимно, че чак те хваща за гърлото и една сълза трепти, готова да се отрони за миг и да прогори следа в душата ни.

За художника:

Илия Желев е роден в Пловдив през 1961 година. Завършва живопис във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” през 1987 год. Илия има повече от 90 самостоятелни изложби, като повече от три четвърти от тези участия са в изложби в чужбина – Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Турция, Люксембург, Франция, Италия. От 1994 година негови произведения могат да се видят и купят в галерия Пранерщрасе в Мюнхен. От 2006 година престижната немска верига галерии Менсинг представя ежегодно Илия Желев в своите изложбени пространства в най-големите немски градове – Берлин, Хановер, Дюселдорф, Хамбург, Франкфурт, Баден-Баден и др. Kартини на Желев са притежание на НХГ София, много галерии в страната, както и на колекции в Германия, САЩ, Швейцария, Италия, Швеция, ОАЕ, Англия, Австрия, Гърция, Франция, Холандия, Люксембург, Русия, Испания, Нова Зеландия и Израел. Илия Желев има три самостоятелни изложби-живопис в Арт Галерия Ларго (2008 г.), (2013 г.) и „ I love NY “ (2019). Живее и работи в Пловдив.

 

Нели Вълчева, галерист