Интересни психологически тайни от света на новата поредица „Ирационално”

  • Сподели:
Интересни психологически тайни от света на новата поредица „Ирационално”


С редица любопитни явления от сферата на човешките постъпки и механизмите зад тях ни среща най-новият сериал в ефира на STAR Channel. Главният герой Алек Мърсър е световнопризнат учен, професор по поведенчески науки, който се отзовава с експертния си опит в случаи, при които залогът е доста висок – замесени са правителства, съдебни институции, корпорации. Неговият подход е неочакван, а разбирането му за човешкото поведение – уникално по рода си.

Във всеки епизод на „Ирационално“ се проявяват специфични поведенчески особености сред хората, които ще ни накарат да се замислим за начина, по който ние самите функционираме и реагираме.

Така например се разглежда феноменът за безплатните стоки или услуги – естествената склонност на хората да се държат различно, когато нещо им се предлага безвъзмездно. Друго явление е това за визуалното възприятие – все повече изследвания показват колко поразително малко забелязваме, когато не обръщаме специално внимание на нещо. Допълнителното разсейване или неправилно насочване на вниманието пък може да се окаже трик, който използват не само магьосниците, но и убийците, дори и на обществено място.

Парадоксът на избора, който Мърсър прилага в разрешаването на един от случаите, се базира на склонността на хората да се претоварват, когато им се предоставят твърде голям брой възможности. „Ефект на коктейлното парти“ пък е привличане на вниманието с определени въздействащи думи или изрази. Такива могат да бъдат възгласи като „пожар“, или дори дадено име, които насочват фокуса в нужната посока. Знаем също, че хората са склонни да помогнат повече на идентифицирани жертви, отколкото на неидентифицирани – защо и как може да се използва този факт, ще научим от епизодите. И още любопитни явления от дългия списък – идеята за реципрочност, описана и от Американската психологическа асоциация: „Когато някой споделя нещо лично или интимно, ти се чувстваш силно задължен също да споделиш“.

Как могат да се използват подобни знания за разрешаването на всякакви заплетени престъпления – следим всеки четвъртък от 22:00 ч. в ефира на STAR Channel. Главната роля в „Ирационално” е поверена на Джеси Л. Мартин, когото познаваме добре от сериалите „Закон и ред“ и „Светкавицата“. Не пропускайте да научите колкото е възможно повече от героя му д-р Мърсър.

Снимка: 2022 NBCUniversal Media, LLC