Иван Иванов от Casual Threesome: Обичаме да ни е интересно и да сме извън клишето

  • Сподели:
Иван Иванов от Casual Threesome: Обичаме да ни е интересно и да сме извън клишето

Casual Threesome са готови с дебютния си албум и канят всички свои фенове и приятели да споделят заедно емоцията в бар „Тънка Червена Линия“ на 30 октомври. Броени дни преди премиерата на албума с повече от 10-годишна история, си поговорихме с Иван Иванов (китара и вокал), който ни разказа за създаването на бандата, за работата с останалите момчета Николай Воденичаров – Никеца, Ивелин Лобутов, Мартин Стоянов - Martist и Ивайло Петров – Пифа и за удоволствието от това да правиш музика.

 

-Иван, на 30 октомври ви предстои нещо много готино – премиера на дебютния албум на Casual Threesome. Колко дълго чакахте това събитие?

-По-дълго от колкото трябваше, но за всичко си има причина. Нашата банда не се спря от гигове в продължение на много години. Има голям чар в това да си изкарваш прехраната със свирене и истински рокендрол живот. През цялото време не сме спирали да правим и музика и често записвахме, но все не бяхме доволни от крайния резултат. Все нямахме и достатъчно време.

Все пак всичко, което се получаваше добре, го издавахме, но то не беше много. В един момент си казахме, че ще се поспрем и ще обърнем повече внимание на най-важното – нашата музика. Това пък съвпадна с пандемията и субсидията от Мюзикаутор, които ни гласуваха доверие и ни подкрепиха в това начинание.

-Имате ли план как ще премине събитието в бар „Тънка Червена Линия“ или ще разчитате на имровизация?

-Събитието е добре планирано и мястото не е случайно, защото там израснахме като група. Има и още исторически важни за нас места като „Строежа“, Swingin’ Hall, „Пианото“ в Благоевград и други, но… за първи път запалих китара в Линията! Ние направо живеехме в бара. И е съвсем логично да представим песните си там. Имаме много ценни приятели в „Тънка Червена Линия“.

-Колко време работихте по албума CASUALTIES и откъде дойде вдъхновението?

-Вдъхновението идва от всичко около нас, много лични и общи преживявания, пътувания, близки, ценни хора и случки, музика, музика, музика, безброй безсънни нощи. Всичко това доведе до много написана музика, която кротко си чакаше момента да бъде реализирана. Избрахме най-доброто от огромно количество материал и се фокусирахме върху една четвърт от всичко, написано през тези години.

-Защо чакахте 10 години, за да го издадете?-

Основно, защото не сме се спрели и за момент и когато двамата нови членове в бандата са появиха (Ивелин Лобутов и Мартин Стоянов) и Пифа се върна на барабаните, изведнъж усетихме, че всичко си е на мястото и трябва да го направим точно сега.

-Casual Threesome преди да станат петима, са били дует. Как се случи този генезис и кои са всъщност Casual Threesome?

-Бандата започна с много джем и много импровизации върху парчета, които обичаме. Бяхме наистина доста casual, от там и името, когато станахме трима, но и до ден днешен се появяваме в различен състав. Обичаме свободата и различните аранжименти. Това не означава, че не сме сериозни по отношение на работата си. Но е наистина прекрасно да чуеш една песен в различен аранжимент и изпълнение. И на нас също ни е много интересно това.

-Казват, че сте банда с двама фронтмена. Спорите ли често и за какво?

-Спорим творчески, засега – здравословно, надявам се така и да продължим. Допълваме се страхотно! Имаме си пълно доверие, а най-добрият ти приятел винаги ще даде алтернативна гледна точка. Това, в нашия случай, превръща парчето от демо до истинска песен, като преминаваме през много визии за песента, без да губим основния ѝ характер и послание. Ние много обичаме да се провокираме музикално и стилово. Обичаме да ни е интересно и да сме вън от клишето. Цялата банда сме се събрали такива – лесно можем да лежим в една ниша, но ние всички искаме винаги повече и мисля, че го постигаме през нашата обща гледна точка.

-Вие сте автор на логото на бандата. Как ви дойде вдъхновението?

-Беще след един страхотен лайв в столичен клуб. Случи се наистина спонтанно и така и си остана. Те много от най-хубавите неща по пътя ни се случват така. Но за цялото нещо се иска и много работа. За да завършиш спонтанните неща. Вдъхновението е супер, но след това, трябва да седнеш и да работиш яко.

-Как бихте описали музиката си на някой, който не я е слушал никога?

-Просто слушай. Може да е твоят влак, може и да не е.

-А каква музика слушате вие в свободното си време и кои са музикантите, които ви водят в света на музиката?

-Слушам всякаква музика, която ми въздейства. Обичам смели творци, а това не означава, че непременно трябва да са шумни.

-Кога и как се срещнахте с Projector Plus и останалите банди от това независимо обединение и какво вдъхновение черпите от тази вдъхновяваща колаборация?

-С останалите банди от този отбор се познаваме от повече от 10 години, зашото сме едно общество. Те ни посъветваха, да се присъединим към Projector Plus и това е една от най-добрите ни стъпки през годините. Чувстваме се в сигурни ръце!

-Казват, че в България трудно и недоходоносно да се прави музика. От ваша гледна точка, как стоят нещата?

-В България всичко е трудно, но аз съм избрал да не се фокусирам върху това.

-Откога се запалихте по музиката и най-вече по китарата?

-От съвсем крехка детска възраст. Китарата е свобода, дори не е нужно да си виртуоз. Всеки го възприема по различен начин и никога не съм бил по бързо изсвирените скали. Аз по-скоро чувам сцени и контрастни звуци, които те отвеждат в различни състояния. Същото е и когато правиш любов, най-хубавото е да усетиш партньора си и да се слееш с него, да бъдеш отворен и да слушаш красотата, а тя винаги е наоколо. Разбира се, трябва да имаш и уменията да я предадеш, да я пуснеш през себе си по най-автентичния начин.

-Какво бихте казал на младите, които тепърва тръгват по трънливия път на музиката?

-Бъдете смели!

-За какво мечтаете?

-За по-хармоничен начин на живот.

-Какво пожелавате на читателите на High View Art?

-Бъдете здрави във всяко отношение, щастливи, обичащи и обичани! И не се тревожете за глупости. Движете се извън комфортната ви зона, защото всичко важно се случва там, но не забравяйте – да прекарвате време само за себе си. Ако пък плачете на филми, значи сте от моята порода.  

 

 

Иван Иванов от Casual Threesome: Обичаме да ни е интересно и да сме извън клишето