Изкуството да играеш

  • Сподели:
Изкуството да играеш

Някои хора намират вдъхновение в любовта, други в шоколада, трети в шума на морето. Американският художник Nathan Sawaya (с когото HighViewArt ви запозна в "Изкуство с LEGO") го намира в нещо още по-простичко – в частите LEGO. Вероятно заради това е обявен за "Най-креативния нестандартен творец" от The Society of Unique Artists.

Със същите тези части LEGO, с които и ние сме си играли като деца, Sawaya създава истински произведения и запраща LEGO-то от магазина за играчки право в света на съвременното изкуство. А сингапурският Art Science Museum приветства предизвикателството и отваря врати за най-мащабната до сега изложба на американския творец: The Art of the Bricks, която може да бъде видяна до 14 април 2013 г.

Експозицията представя 52 скулптури. Някои от тях са вече добре познати произведения на Sawaya: Yellow, 2006; Sing, 2008; Blue Guy Sitting, 2010. Други са създадени специално за изложбата, като например изящният макет в синьо и бяло на Art Science Museum. За изработването на всички 52 провокиращи мисълта и въображението творби са използвани стотици хиляди LEGO части, а художникът е трябвало да жертва няколко стотин часа от времето си за да завърши сложните конструкции.

The Art of the Bricks ни пренася в позабравения свят на детството. Припомня ни вече избледнели спомени, образи, с които някога детското ни съзнание е боравило, като ноти, глобуси и моливи с гумичка. Но скулптурите са и много актуални. Някои от тях отправят към отчуждението и самотата на съвременния човек и всички онези вътрешни борби и метаморфози, които го разкъсват.

Други много откровено и прямо интерпретират винаги актуални теми като световния мир, любовта и приятелството. Залата с портрети пък представя личности от съвременния шоу бизнес. Тези творби разкриват майсторството на Sawaya. От нещо, което по природа е триизмерно - LEGO частите, той успява да създаде двуизмерен предмет, като портрета. В даден момент забравяш за LEGO-то и започваш да виждаш само лицето от картината.

Една от най-впечатляващите части от експозицията е The Emotion Box. Името е също толкова загадъчно и провокативно, както и самата зала. Тежки черни завеси и надпис "Зад тази врата… Кутията на Емоциите" са прелюдията към нея. Прекрачвайки прага й, те посреща спираща дъха вълна от свеж въздух. Залата е тъмна, а силното емоционално звученето на скулптурите е подсилено от спонтанни червени и сини лъчи светлина, насочени към тях.

Скулптурите са човешки фигури, а фигурите - просто сенки. Най-силно въздействие от тази зала има произведението Redemption (Изкупление), 1994. То отправя към творби от италианския Барок като Pieta на Микеланджело например. Sawaya е успял да пресъздаде много живо метаморфозата, през която човешките дух, тяло и съзнание преминават, изпитвайки силата на изкуплението. Тялото се превръща просто в безплътна "кутия" за човешките емоции, дух и болка, а те от своя страна са пътят към изкуплението.

Друго LEGO забавление за посетителите е 6-метровият скелет на динозавър T-Rex, за който е отделена цяла зала. Изложбата предлага още Фото - LEGO портрет, който всеки може да си направи, забавна игра на сенки, рефлексологична LEGO пътечка (място, където децата се събуват боси и получават приятен масаж на крачетата), както и детски творчески кът. Гостите могат още да създават свои собствени творби в Play and Build area, където LEGO части в различни цветове и размери са на разположение на по-креативните artlovers.

Въпреки че The Art of the Bricks едва ли ще попадне в класацията ви за топ изложби, CNN може и да промени мнението ви, като я слага в 12-те Must See Exhibitions на годината.

HighViewArt следва примера на световната медия и ви предлага The Art of the Bricks като Must See. А ако и това няма да ви убеди да я посетите, то може да отскочите до най-близкия детски магазин, да си купите кутия с LEGO и да създадете свое собствено произведение на изкуството.

Снимки: Личен архив на автора

Изкуството да играеш
Yellow, 2006
Изкуството да играеш
Swimmer
Изкуството да играеш
Blue Guy Sitting, 2010
Изкуството да играеш
An Artist’s View, 2006
Изкуството да играеш
Rain, 2008
Изкуството да играеш
Peace
Изкуството да играеш
Част от залата The Catwalk
Изкуството да играеш
Част от залата The Catwalk
Изкуството да играеш
Everlasting
Изкуството да играеш
Circle Triangle Square
Изкуството да играеш
Courtney White
Изкуството да играеш
Портретите разкриват майсторството на Sawaya. От нещо, което по природа е триизмерно - LEGO частите, той успява да създаде двуизмерен предмет, като портрета
Изкуството да играеш
The Portrait Gallery
Изкуството да играеш
Courtney Yellow
Изкуството да играеш
Writing
Изкуството да играеш
Залата The Drawing Board
Изкуството да играеш
Sing, 2008
Изкуството да играеш
The World – The Art of the Bricks ни припомня вече избледнели спомени, образи, с които някога детското ни съзнание е боравило, като ноти, глобуси и моливи с гумичка
Изкуството да играеш
Една от най-впечатляващите части от експозицията е The Emotion Box
Изкуството да играеш
Най-силно въздействие от залата The Emotion Box има произведението Redemption (Изкупление), 1994. То отправя към творби от италианския Барок като Pieta на Микеланджело например
Изкуството да играеш
Залата The Emotion Box. Скулптурите са човешки фигури, а фигурите - просто сенки
Изкуството да играеш
Залата The Emotion Box е тъмна, а силното емоционално звученето на скулптурите е подсилено от спонтанни червени и сини лъчи светлина, насочени към тях
Изкуството да играеш
Други LEGO забавления за посетителите са 6-метровият скелет на динозавър T-Rex, за който е отделена цяла зала
Изкуството да играеш
Изящният макет в синьо и бяло на Art Science Museum
Изкуството да играеш
Изложбата предлага още Фото - LEGO портрет, който всеки може да си направи
Изкуството да играеш
Гостите могат още да създават свои собствени творби в Play and Build area, където LEGO части в различни цветове и размери са на разположение на по-креативните artlovers
Изкуството да играеш
Изложбата предлага още забавна игра на сенки