Излиза първият етно-хаус албум Wind of East

  • Сподели:
Излиза първият етно-хаус албум Wind of East

След като в последните години етно-хаусът се превърна в безапелационен лидер в музикалните класации и клубовете в България, вече е факт и първият албум изцяло в този стил. Той носи името WIND OF EAST и е дело на най-успешното продуцентско дуо Fabrizio Parisi & The Editor и певицата DIA. A целта му е кратка и ясна – Да вкара българския фолклор в клубовете в цял свят!

Проектът съдържа 10 песни. Всяка от тях стъпва на основата на автентичен български фолклор, който е магически претворен от гласа на DIA. Под опитните ръце на Fabrizio Parisi & The Editor обаче песните придобиват изцяло ново и модерно звучене, готови да прескочат границите на България.

Фолклорното вдъхновение за WIND OF EAST е събирано от самата DIA от шопската, пиринската и родопската етнографски области. „Обожавам тези кътчета на България и често пътувам из тях. Местните хора пък обожават да пеят. Точно така съм чула, научила и разбрала за всички тези песни, които като пея винаги ме обзема особено чувство“, споделя певицата, която е завършила Националното музикално училище с профил „Народно пеене“. Две от песните в WIND OF EAST черпят своето вдъхновение от македонския фолклор.

Колкото разнообразни са автентичните песни, вдъхновили WIND OF EAST, толкова стилово разнообразен е и самият албум. В него намират място както дийп хаус и тек хаус, така и джекинг груув и дори EDM. Всяка песен в албума е получила ново име, тъй като, стъпвайки върху фолклорния мотив, екипът е създал чисто нови песни. Заглавията идват сами, отразявайки единствено емоцията, която носи всеки трак.

DIA, Fabrizio Parisi & The Editor използват „Стани ми порти отвори“, „Ах, минав в гора“, „Чичовите конье“, „Мари, Марийко“, „Що ти са очи плакали“, „Пуста младост“, „Седнала е Яна“, „Вено, пиле“, „Ой, месечино“ и „Бела Бека“, за да създадат „Wind of East“, “The Wood”, “Take Me”, “Summer Illusion”, “Tearful”, “Clockstopper”, “White Box”, “Over the Sunrise”, “Moonlight” и “My Funky World”.

„Крайно време беше да затворим кръга и да издадем цял албум с хаус музика, вдъхновен от автентичния български фолклор“, споделя Fabrizio Parisi, чийто трак Sunbeams продължава да бъде в ТОП 100 на българския еърплей 4 години след премиерата си.

„Решението да го направим с DIA беше най-лесното нещо. Целта е този албум да влезе в хаус средите в целия свят“, допълва The Editor.

Записите са направени в студиото на Владо Захариев от „Сигнал“ – New Spirit. Всички вокали, беквокали и оркестрации на гласа пък са дело единствено на DIA, която участва и в аранжимента на десетте песни от Wind of East.

Албумът излиза от MonoShake и се реализира с подкрепата на Музикаутор.