Изложба-архив на фотографа Панайот Бърнев

  • Сподели:
Изложба-архив на фотографа Панайот Бърнев

Архивът на Панайот Бърнев включва цялото творчество на фотографа в периода от 1950 г. до 1990 г. Фотографиите му изобразяват начина на живот, архитектурата на град София и планините в България.
Интересна част от архива му са и непоказвани досега снимки от зад кадър на редица български филмови продукции, както и портрети на актьори. Всички те са от времето, когато Панайот Бърнев е бил част от екипа на киностудио Бояна.
Изложбата “БВА: Панайот Бърнев” е първото публично представяне на частен архив, дарен на фондацията БВА. Архивът на Панайот Бърнев беше предоставен от дъщеря му - Милена Иванова. Архивът е дигитализиран изцяло от екипа БВА.
Кой е Панайот Бърнев?
Панайот Бърнев е роден в град Свищов. Още в детските си години около 1936 г. - 1937 г. той се мести в центъра на град София. Средното си образование продължава в Първа мъжка гимназия, след което записва специалност математика в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. В студентските си години той се влюбва във фотографията.

Фотографската кариера на Панайот Бърнев включва: ръководител на цветна лаборатория в „Българска фотография“; работа в редакцията на списание “Българско Фото” от 1950 г. до 1970 г.
През 1970 г. той започва работа във фото-отдела на Студията за игрални филми „Бояна“, работи там до 1990 г.
Панайот Бърнев е и автор на част от издадените заглавия: „Обзавеждане в тъмната стаичка“, „Как се правят цветни снимки“ и „Портретна фотография“.
Той е активен член е на „Български фотоклуб“ и е близък приятел с фотографа Петър Боев.
Прецизно селектирана част от целия архив на Панайот Бърнев ще бъде качена в сайта на Български Визуален Архив.
Фондация БВА поставя началото на един цикъл от изложби. Всяка една от тях има за цел да представя по един личен архив, дарен на БВА.
По този начин екипът се стреми да ангажира и мотивира публиките да обновяват архива на БВА с неразказаните им лични истории и семейни албуми.
Целта ни е да изградим заедно един визуален архив, който да бъде достъпен за всекиго, както за лична и комерсиална употреба, така и за изследвания и дебати.
Всеки с интерес към архивите е добре дошъл да се запознаем, да разбере повече за платформата и възможностите за съвместна колаборация.
Съпътстващо събитие: Ще ни гостува един наскоро основан клуб, който ни предоставя възможността да гледаме любителски филми, заснети и дарени от Камен Карковски, през 1970-те години, прожектирани от филмов проектор.
Събитията ще се проведат при спазване на актуалните здравни норми.
Проектът се реализира благодарение на Столична програма "Култура" - 2021г. направление: "Активни публики".


1961 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, София, България

1961 г., дарител - Милена Николова, фотограф Панайот Бърнев, София, България