Изложба на класици във Варна

  • Сподели:
Изложба на класици във Варна

Днес галерия Ларго за първи път ще представи в своята изложбена програма експозиция с класици на българската живопис. По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век. В изложбата ще видим творби на Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Георги Велчев, Георги Урумов - Калиакра, Давид Перец, Данаил Дечев, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Константин Трингов, Константин Щъркелов, Наполеон Алеков, Никола Ганушев, Христо Каварналиев и Янко Маринов.

В колекцията са представени основно пейзажи и портрети. Особено силно въздействие има голямоформатното масло на Давид Перец, посветено на магичното излъчване на Родопа планина. Също от Родопите е и нежният и поетичен пейзаж на Данаил Дечев. Дечко Узунов и Константин Трингов рисуват скалите край Мелник и зрителят с наслада ще открие как едно и също място може да предизвиква коренно различни емоции в различните творци.

С три лирични акварела ще представим Константин Щъркелов, този художник на ефирността и преходната красота на природата. Същото нежно и ефирно въздействие е постигнал и Георги Урумов – Калиакра в своя пейзаж „Лодка в спокойни води”.

С Варна са свързани много от творбите и много от художниците в настоящата изложба. Четирима маринисти, родени или живели във Варна рисуват морето с любов и упование – Александър Мутафов, Георги Велчев, Христо Каварналиев и Наполеон Алеков.

С цяла серия от шест творби ще представим знаковия варненски художник Георги Велчев. Освен характерните за него морски пейзажи, улавящи всяко настроение и трепкане на морската вода, Велчев ще бъде представен и с два портрета, които ни напомнят неговия усет и дълбок психологизъм при изобразяване на човешките състояния.

Три творби на Христо Каварналиев ще видят зрителите в изложбата. Известен най-вече с морските си пейзажи, тук варненецът се представя в друга светлина чрез класически натюрморт и особено изразителен портрет на рибар.

В експозицията са включени по две творби на класика на българската маринистика Александър Мутафов и на един от най-колоритните представители на варненската бохема Наполеон Алеков. Естествено – морски пейзажи.

Почитателите на изкуството ще могат да се насладят на цяла серия миниатюри на Янко Маринов и прекрасният му пейзаж „На кея”, разкриващи по най-добър начин невероятния му импресионистичен рисунък.

С Варна е свързана и историята на творбата на Никола Ганушев, който е живял известно време почти всяко лято в морската столица и е нарисувал по време на престоя си „Портрет на адвокат Врачев” – известен варненски бохем и негов личен приятел.

С лек етюд с молив на голо тяло е представен Бенчо Обрешков, а Енчо Пиронков участва в изложбата с картината „Тодоровден”, рисувана в далечната 1976-та.

Изложбата продължава до 14 юли.

 

Нели Вълчева, галерист