Изложба на ученици, които работили по илюстрирането на романа ''Под игото'' на Иван Вазов

  • Сподели:
Изложба на ученици, които работили по илюстрирането на романа ''Под игото'' на Иван Вазов

На 15 септември, галерия Дебют представя изложба на ученици на НУИИ“Илия Петров“, които последните две години работиха по илюстриране на романа „Под игото“ на Иван Вазов инициирано от актьора Руси Чанев и под ръководството на преподавателката им Александра Димитрова.

Как се борави с толкова важен текст; кои са акцентите; как се оформят важните сцени; кои са героите и как се визуализират характерите им – юна  тези и на още много въпроси младите автори са търсили отговори „в материал“. 

Експозицията е резултат от различни гледни точки и е любопитна с това, че разчупва леко клишираната ни представа за образите в това знаково произведение.
В анонса си към българчетата по света, актьорът Руси Чанев пише:

 „Това е опит да се подбудят съвременните деца към четенето на  „Под игото“ с издаването му в съкратена и в леко преработена форма, илюстрирано от техни връстници.

В предлаганата адаптация запознавам малките читатели с главната фабулна линия на романа  като подготовка за четене на оригиналния текст. Опростявам фабулата, а това, което е запазено, е разправяно чрез словесния израз на самия Вазов като забравени вече думи и понятия са заместени с по-познати за съвременните деца, съхранявайки образността и мислите на писателя.

Там, където се е наложило да се добави нещо, съм се старал да се доближа до стила на оригиналните пасажи, използвайки единствено авторовия маниер, така че да се получи едно неразривно цяло, в което да не се чувстват някакви стилистични скокове.

Надявам се, че и възрастният читател в лицето на родителите да намери удоволствие в това четиво, като си припомня или види в нова светлина „Под игото“.“

В изложбата участват работи на:
Александрина Котева, Теодора Илиева, Гергина Евлогиева, Рая Илкова, Лилиян Владимирова, София Сокерова, Борислава Миланова, Рая Илиева, Янтар Атанасов, Лилиан Кордова, Рада Скумова, Мария Бабкин, Денис Петров, Владислав Кръстев, Християна Костова, Радост Жечева;