Изложбата „Другите българки“, град Пловдив и Телерик Академия са номинирани за европейските награди Emerging Europe Awards 2023

  • Сподели:
Изложбата „Другите българки“, град Пловдив и Телерик Академия  са номинирани за европейските награди Emerging Europe Awards 2023

Разпределени в шест категории, наградите признават и отпразнуват организации, инициативи и личности, които имат изключителен принос за общото европейско бъдеще през 2022 г.

Emerging Europe Awards се организират за шеста поредна година. Мисията на наградите е да насърчава социалния, икономическия и демократичен растеж в 23 държави от Централна, Източна, Югоизточна Европа и Южен Кавказ. 

Тази година България попада в две от шестте категории „PEOPLE“ и „PROSPERITY“. 

В категория „Просперитет“ е номиниран град Пловдив за поставянето на цифровизацията начело и в центъра на образованието в общинските училища. Петият най-стар град в света е поощрен за инициативата, която създава граждани на бъдещето.

С две номинации страната ни попада в категория „Хора“. В подкатегорията „Образование, ориентирано към бъдещето“ е номинирана Телерик Академия за техния ангажимент за овластяване на бъдещите цифрови поколения. А в подкатегорията „Художествени постижения“ е номиниран Михаил Вучков – Mи́шо с изложбата „Другите българки“. Тази категория е отворена за произведения на изкуството и артисти, които са допринесли за подобряването или укрепването на положителния имидж на региона и неговите хора в световен мащаб. Изложбата „Другите българки“ получава престижната номинация за решимостта на художника да започне дебат за транс жените в обществото и насърчаването на равенството. 

Престижната номинация контрастира драстично с реакциите, които „Другите българки“ провокираха у нас. Въпреки че изложбата премина с голям зрителски интерес и над две хиляди посетители се насладиха на произведенията в общностното пространство The Steps, тя предизвика и широк обществен дебат. Две политически партии ВМРО и „Възраждане“ поискаха оставката на тогавашния министър на културата Атанас Атанасов, както и изложбата да бъде отменена. Националната галерия в лицето на Ярослава Бубнова отказа да покаже експозицията с аргумента, че „Не отговаря на изложбените стандарти и практики на институцията.“, а частните галерии за модерно изкуство „Оборище 5“, „Структура“, „Сан Стефано“ и „Графити“ сметнаха експозицията за твърде провокативна, за да бъде показана. За експозицията се изказа и бившият председател на Народното събрание Вежди Рашидов: „Владимир Димитров – Майстора е икона и върху икони трудно се правят, каквито и да е интерпретации. Копие е по-възможно, но подигравка е по-малко възможно. Това, че един човек иска да бъде забелязан, не е повод да еректира върху един голям български художник. “

Номинацията на „Другите българки“ в категорията „Художествени постижения“ на наградите Emerging Europe Awards ясно показва несъвместимостта между българската действителност и стремежа на съюза за равенство между хората в общото ни европейско бъдеще! 

Носители на наградата Emerging Europe Awards в различните категории през годините са били бившият министър-председател на Северна Македония Зоран Заев, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, председател и управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и мн.др.

Наградите ще бъдат раздадени на церемония, която ще се проведе в Брюксел на 8 и 9 юни, а дотогава всеки може да подкрепи номинираните посредством публично гласуване в сайта на Emerging Europe Awards.