''Кирил Господинов – актьорът Баш Майстор" – документална изложба, посветена на великия актьор

  • Сподели:
''Кирил Господинов – актьорът Баш Майстор" – документална изложба, посветена на великия актьор

На 22 март в 17:00 ч. в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита документалната изложба „Кирил Господинов – актьорът Баш Майстор", посветена на творческата дейност и 90-годишнината от рождението на актьора.

Изложбата, която ще бъде със свободен достъп, ще може да бъде видяна до 2 април 2024 г.

Един от най-обичаните актьори Кирил Господинов остава в сърцата на хората най-вече с екранните си роли на Алекси в „Понеделник сутрин", Редник Спиро Стоименов в „Тримата от запаса", Любо в „Слънчев удар" и др. Емблематичен остава пресъздаденият от него образ на Рангел Лелин – Баш майсторът, който има пет екранизации: „Баш майсторът", „Баш майсторът на море", „Баш майсторът на екскурзия", „Баш майсторът фермер" и „Баш майсторът началник".

Въпреки популярността, която му донася киното, Господинов остава верен на театралната сцена. Дебютната му роля е Любо в „1:0 в наша полза" от Е. Попниколова и А. Иванов в Драматичен театър – Разград, през 1952 г., много преди да се дипломира като актьор в класа на проф. Филип Филипов през 1966 г. във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов".

През годините работи в театрите в Бургас, Перник, Варна, Сатиричен театър, Театър „София" и др. Сред по-известните му сценични превъплъщения са на Гунчо в „Има ли смисъл да утепваме мечка?" от П. Панчев, Клавдий в „Хамлет" от У. Шекспир, Странджата в „Хъшове" от Ив. Вазов, Ганчо Куката в „Първите" от П. Ю. Тодоров, Чаусър в „Кралският бръснар" от А. В. Луначарски, Пугачов в „Самоубиецът" от Н. Ердман, Бай Ганьо в „Реквием" от П. Маринков и др.

За изложбата са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Сатиричен театър „Алеко Константинов", Театър „София", Българска национална филмотека, Държавна „Агенция архиви" и личния архив на актьора със съдействието на Веселина Господинова.

Събитието е част от Софийския театрален салон и се осъществява с подкрепата на Столичната община и Министерството на културата, Национален фонд „Култура" по програма „Създаване" – 2023.

Основни партньори са Благотворителната програма на българските добродетели на Група ГЕОТЕХМИН, Първа инвестиционна банка, Филип Морис – България, NESCAFÉ® Dolce Gusto.

Провеждането на събитията се реализира и с подкрепата на Народен театър „Иван Вазов", Столичен куклен театър, Nоuhau Salon, Hill Clinic, Тандем, Brestovitsa Winery, Dewar's, Vodka Nemiroff, бира „Стара София", MSM.

Медийни партньори са Българската национална телевизия, БТА, БГ Радио, artSofia, Dir.bg, Impressio.bg, Въпреки, Литературен вестник, СценаАрт, 7 Arts, Art Portal News.