„Клетниците“ и през юни на сцената на Операта

  • Сподели:
„Клетниците“ и през юни на сцената на Операта

Най-играният досега в света мюзикъл „Клетниците“ е поредното заглавие в афиша на Софийската опера и балет, която кани зрителите си на 26, 27, 28 и 29 юни да се докоснат до музиката на Клод - Мишел Шьонберг и текстовете на Ален Бублил.

Те пресъздават революционния устрем във Франция от времената на поредната трансформация в държавното управление на страната, описани в едноименния роман на Виктор Юго, който авторът завършва през 1862 година. Основният разказ в него се гради около образа на бившия затворник Жан Валжан, който вижда силата на доброто в света, въпреки че не може да избяга от тъмното си минало. Започвайки през 1815 г. повествованието достига своята кулминация през 1832 г. с Юнското въстание в Париж на барикадите като следва живота и отношенията на няколко персонажа, и конкретно страданията на бившия каторжник Жан Валжан и неговото изкупление.

За да съпреживее публиката истински емоциите на Жан Валжан, Козет, Гаврош, Тенардие и другите герои, режисьорът на спектакъла Пламен Карталов разчита на екипа артисти, сред които личат имената на: Владимир Михайлов, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров, Боян Арсов, Богомил Спиров, Ованес Каспарян, Пламен Гранжан, Весела Делчева, Анна Вутова, Анжелина Денчева , Антон -Марио Петров, Айла Добрева, Юлияна Тодорова, Весела Янева и други. „Поставянето на  софийска сцена на „Клетниците“ е сбъдването на моя мечта от 1987 година“, казва Пламен Карталов. Той обеща на зрителите да остане верен на стила си и им предложи  едно невероятно изживяване, гарантирано  от актьорската игра, музиката и сценичната адаптация в спектакъла. 

Постановката на Макинтош на мюзикъла „Клетниците “ е на сцена вече над 30 години с повече от 10 000 представления и е видяна е от 60 млн. зрители в 42 страни, изпята  е на 21 езика. През 2016 г. Би Би Си 2 нарича „Клетниците” най-добрия мюзикъл на всички времена.

Диригент на „Клетниците“ на всички дати ще бъде Игор Богданов.