Когато Монсерат Кабайе пее, земята трепти

  • Сподели:
Когато Монсерат Кабайе пее, земята трепти

Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк или просто Монсерат Кабайе е може би една от най-талантливите оперни диви, раждали се някога на тази земя. Ако през 2018-та година испанската прима не бе напуснала земното царство, днес тя щеше да празнува своя 88-ми рожден ден.

Кабайе е родена в Барселона. Там, след като завършва Консерваторията в класа на Еугения Кемени, печели златен медал. През 1957 дебютира на оепраната сцена с ролята на Мими от операта „Бохеми “. През 1961 тя пее за Бременската опера, където значително разширява репертоара си. През 1962 се завръща в Барселона и дебютира в „Арабела“ от  Рихард Щраус. През 1964 г. тя се омъжва за певеца Бернабе Марти. През 1966 г. ражда син – Бернабе, а през 1972 г. – дъщеря, Монсерат, която върви по стъпките на прочутата си майка.

Каквото и да се каже за Монсерат Кабайе ще е малко. Нейният талант и харизма се проявява и извън света на операта. Тя смело навлиза в рока и записва дуетна песен с Фреди МеркюриBarcelona, включена в дуетния им албум със същото име. Сингълът се превръща в химн на Летните олимпийски игри от 1992, проведени в Барселона. Песента става хит и влиза на челните места на класациите за поп музика в Европа. Песента е изпълнявана много пъти с огромен успех – заедно с Меркюри я изпълняват в най-големия нощен клуб в света – Privilege, на остров Ибиса. Записът е използван за направата на клип. През 1999 Кабайе изпълнява песента на финала на Шампионската лига на стадиона Ноу Камп. Гласът на Меркюри е пуснат на запис, защото и до днес Кабайе отказва да пее песента в дует с друг изпълнител.

Кабайе се посвещава и на благотворителната дейност. Тя е посланик на ЮНЕСКО и основава фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона.