Концерт на свещи на 14 февруари – нестандартно преживяване на неочаквано място

  • Сподели:
Концерт на свещи на 14 февруари – нестандартно преживяване на неочаквано място

Проектът “Заслушай се” стартира с Jamie McDonald & The Number Nein в K.E.B.A. в София

Концерт на свещи с Jamie McDonald & The Number Nein поставя началото на поредицата събития „Заслушай се“, които ще провокират сетивата с нестандартни музикални преживявания на неочаквани локации в столицата. Едно от най-шумните места в сърцето на София – K.E.B.A., ще се преобрази напълно на 14 февруари. Светлините ще бъдат изгасени, ще останат само проблясващите пламъци на свещите, за да може публиката да се заслуша истински в музиката.

Ирландецът Джейми Макдоналд от години твори в България, има няколко албума и може редовно да бъде засечен в различни столични барове и културни пространства. Този път обаче изпълненията с групата му ще бъдат чути съвсем различно – заради нестандартната обстановка, която ще излезе от рамките на традиционното музикално клубно преживяване. Това ще бъде първият лайв на групата в София от над две години, като музикантите са подготвили специална програма от новия си албум, който ще представят на първото издание на “Заслушай се”. Всичко това ще бъде приятно допълнено от специфичното присъствие на Джейми и неповторимото му ирландско чувство за хумор.

„С това нетрадиционно преживяване на 14 февруари искаме да поканим публиката да освободи сетивата си напълно и да чуе по различен начин музиката. Това ще бъде концерт, извън всички правила и стереотипи, и сме убедени, че ще остане дълго време в съзнанието на ценителите на това изкуство“, коментира Никул Георгиев от екипа на Lampa Collective.

Концертът на свещи с Jamie McDonald & The Number Nein е първият от поредицата от шест музикални събития на неочаквани места в София. Проектът е озаглавен “Заслушай се” и зад него стои творческият екип от Lampa Collective, който си е поставил амбициозната задача да потопи публика и изпълнители в необичайна среда, провокираща към нови възприятия на музиката и пространствата. Концертите ще се провеждат веднъж в месеца на няколко различни локации - К.Е.В.А, Ботаническата градина, столична читалня, Дом на киното, Студентски дом и Кино „Влайкова“. Те ще оживеят с нов дух и неочаквана концепция в разнообразни жанрове.

Всяко събитие е със собствен замисъл, съчетаващ талантливи артисти, специално подбран жанров репертоар и място, което се преобразява така, че да провокира публиката да преоткрие звученето на музиката и обстановката около себе си.

Част от ивентите включват романтичен лайв на свещи в един от най-оживените барове на София, имерсивно куатрофонично 360° шоу, концерт с класически интерпретации на култови филмови мелодии в кино зала, експериментално клубно дуо в концерт на слушалки, етно музика сред цветя и фокус върху природата в Ботаническата градина, а тишината в столична библиотека ще бъде нарушена от горещи фламенко китари и танци. 

Мисията на поредицата от музикални събития “Заслушай се” е да разнообрази културната среда в столицата, като предложи нови форми на представяне на творческо съдържание.

Проектът "Заслушай се" е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации '22.