Концерт за пиано и оркестър No.2 от Рахманинов и Симфония 2 от Воън Уилямс - на 3 юли в зала България

  • Сподели:
Концерт за пиано и оркестър No.2 от Рахманинов и Симфония 2 от Воън Уилямс - на 3 юли в зала България

На 3 юли в зала "България" ще се състои концерт на Лора Чекоратова с диригент Петко Димитров. По време на събитието ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър No.2 на Рахманинов и Симфония No.2 на Воън Уилямс. 

Петко Димитров е изтъкнат диригент и педагог, който е работил в тясно сътрудничество с утвърдени младежки организации в САЩ, като подготвителната програма на Джулиард скул, младежкия симфоничен оркестър на Ню Джърси, Общоградски училищен оркестър на Ню Йорк, подготвителната програма на колежа Манес.

Бил е музикален директор на Младежкия оркестър "Лейкланд" в щата Ню Джърси и е ръководил диригентската и оркестровата програми на колежа "Маханайм" в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк. Също така е бил и артистичен директор и диригент на летния фестивал на Симфоничния оркестър на Риджфийлд в парка Ласдон в Катона, Ню Йорк. Освен това е бил диригент на Принстънския симфоничен оркестър и асистент диригент на оркестрите Риджфийлд и Симфъни ин Си в Ню Джърси.

През юли 2009 г. и по-късно през 2010 и 2011 г. Петко Димитров е музикален директор на "Ескалибур" - келтска рок опера, която е представена във всички големи градове в Германия, а през 2013 г. е музикален директор на Cavallo Classico в Мюнхен, Германия. Петко Димитров е бил музикален директор на Нов симфоничен оркестър в периода 2013-2018 г., а от 1997 до 2013 е асистент диригент на оркестъра. От 2012 до 2014 г. е поканен от Института по музика Къртис, Филаделфия като диригент на Лятната програма на института.

През април 2015 г. маестро Димитров прави своя диригентски дебют с филхармоничния оркестър в град Йена, Германия, с оркестъра на Люблянското 7 радио и телевизия, Словения (2016 г.) и Симфониета "Жилина", Словакия (2018 г.).

През сезон 2007/2008 на Петко Димитров е присъдена стипендия на фондация "Бруно Валтер". Два пъти е бил избиран сред финалистите на Международния конкурс за диригенти "Джордж Солти". Завършва магистърска степен по оркестрово дирижиране в Мичиганския университет Ан Арбър под ръководството на проф. Кенет Кислър, както и обучението си при проф. Густав Майер в консерваторията Пийбоди, университета "Джон Хопкинс". От сезон 2020/2021 маестро Димитров е директор на ансамблите и преподавател по музика в Англо-американско училище в София.

Лора Чекоратова е родена в София. Започва да свири на пиано от четиригодишна и скоро става ученичка на легендарната педагожка Лидия Кутева. На девет изнася първия си солов рецитал в Националното музикално училище "Любомир Пипков", където получава средното си образование. В България учи също при Весела Маринова и проф. Жени Захариева.

През 1992 г. по съвет на проф. Захариева продължава образованието си в Джулиард Скул в Ню Йорк. Получава бакалавърска, магистърска и докторска степен като студентка на Сиймор Липкин и става първата българка с докторат от Джулиард Скул. Дисертацията ѝ е посветена на творбите за пиано на Димитър Ненов. Още като студентка печели редица стипендии и награди, включително Първа награда на Международния конкурс за пианисти във Вашингтон. Соловият й дебют в Кенеди Център, Вашингтон е последван от рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на някои от най-престижните сцени в САЩ и Европа.

Лора Чекоратова е високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният ѝ репертоар включва многобройни творби от камерната музика и композиции на големи композитори от Източна Европа. Записвала е многократно за радиото и телевизията в САЩ, Финландия, Швеция и България. От 2005 г. заедно с други известни български музиканти и Американската фондация за България създава цикъла "Български концертни вечери в Ню Йорк" в Генералното консулство на България в най-големия американски град, чиято организация води седемнайсет поредни сезона. Преподава в подготвителния клас на консерваторията „Манес" в Ню Скул в Ню Йорк и е артистичен директор на организацията "Салон на виртуозите". Председател е на фондация „Неотъпкана пътека" от 2018 г.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 година, като частна културна институция и се финансира по системата „Годишния фонд" - общество от личности, фамилии и корпорации, които ежегодно правят дарение, разпределени в нива – от „приятел на оркестъра" /200-499 лева/ до „платинен кръг" на дарителите /над 12 000 лева/.