Красота от друго измерение

  • Сподели:
Красота от друго измерение

Връзката между изкуството и технологиите винаги е била страстна и вълнуваща: събират се, разделят се, обичат се, а пък после се мразят. И все пак винаги остават неизбежно свързани. Нещо като любовта между Кари и Тузара от Сексът и Градът, само че без пропилените пари по скъпи обувки и коктейли Космополитан.

През 2014 година изкуството и технологиите са заедно повече от всякога! Доказателство са редица иновативни инициативи и tech-art колаборации, които вече са реалност или пъкпредстои да бъдат реализирани. Изложбата Дигитална Революция (Digital Revolution), която ще бъде открита това лято в The Barbican, Лондон и раздаването на IK Prize: награди за професионално развитие в областта на дигиталните изкуства, които Tate Modern ще раздаде, са само част от тазгодишните събития в света на art-tech-а.

Един от най-интересните проекти на годината обаче несъмнено е Beauty.С помощта на 2.5D ефект, наричан още „анимиран фото ефект“, италианският аниматор и режисьор Rino Stefano Tagliafierro вдъхва живот на над 100 класически картини. Tagliafierro създава девет-минутен филм, в който образи, които в течение на десетилетия са били символ на майсторско изобразяване на „замръзнало“ движение, днес могат да бъдат съживени с помощта на силата на дигиталните иновации.

Представете си прословутата Венера от Урбино, дело на Тициан (Titian), която сладострастно разкрива интимните си части. Или пък Офелия на британеца Джон Евърет Миле (John Everett Millais), която минава пред погледа ни, носейки се в безтегловност поводната повърхност. Изящните образи, събрани в едно с движение и епична музика, създават малка магия, за която си заслужава да отделите няколко минути.

Снимки: artsjournal.comlurkerspath.com

Красота от друго измерение
William Adolphe Bouguereaus, The Nut Gatherers
Красота от друго измерение
Sir John Everett Millais, Ophelia
Красота от друго измерение
Titian, Venus of Urbino
Красота от друго измерение
Ivan Shishkin, Forest Edge
Красота от друго измерение

С помощта на 2.5D ефект, наричан още „анимиран фото ефект“, италианският аниматор и режисьор Rino Stefano Tagliafierro вдъхва живот на над 100 класически картини