''Летящият холандец'' в модерния прочит на Вера Немирова акостира във Варна

  • Сподели:
''Летящият холандец'' в модерния прочит на Вера Немирова акостира във Варна

Брилянтната оперна класика на Вагнер „Летящият холандец“ в режисура на Вера Немирова прави премиера на сцената на Варненската опера на 24 ноември. Спектакъла ще дирижира Светослав Борисов, а за главните роли се подготвят солистите Деян Вачков, Марсел Бакони, Линка Стоянова, София Солови, Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Мартин Илиев, Гео Чобанов, Евгений Станимиров, Калина Жекова, Силвия Ангелова, Артьом Арутюнов, Рейналдо Дроз.

Изтъкнатата ни оперна режисьорка поставя това заглавие в Театъра в Магдебург, Германия през 2017 г., но варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип, нови внушения, доразвити образи и актуализирани костюми и сценография. 

Прочитът на Вера Немирова винаги е съвременен и тя разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинската любов. В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой на душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни след пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата на днешния ден. Холандеца на Вера Немирова общува чрез видео връзка на живо, а мултимедията на сцената разказва още една самостойна история от детството на главните герои. Режисьорският подход е силно психологически. 

„Сента се принася в жертва, за да освободи Холандеца от проклятието, според идеалите на романтизма, които изискват жената да се жертва, за да изкупи греха на мъжа. Доколко това е редно, стои под въпрос в нашия епически разказ, в който музиката е силно драматична и се обръща изцяло към сетивата. Сента се бори да промени тесния свят, в който живее, така че да може да го превърне в нова родина за един „Летящ холандец“. Тяхната любов е неземна, тя е утопия. Превърне ли се в реалност, се разбива в материалния свят.“, разказва за постановката Вера Немирова. 

Вълнуваща режисура, отличен солистичен състав и умело ръководство на оркестъра на Варненската опера от Светослав Борисов, номиниран съвсем наскоро за диригент на годината в Германия – всичко това превръща една от най-добрите творби на Вагнер в неповторимо изживяване за публиката. С тази постановка Държавна опера Варна ще участва и в тазгодишното издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 26 ноември. В началото на ноември друга постановка на Вера Немирова – „Хитрата лисичка“, чиято премиера публиката гледа в рамките на Опера в Летния театър – Варна 2023, получи наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира 2023“ в категория „постановъчен екип“.