Лейди Гага в лична изповед за ролята си в „House of Gucci"

  • Сподели:

Певицата разказва за раните, довели до интензивното ù представяне като презираната съпруга на Гучи, превърнала се в убийца. Роля, която ускори собствената ú повторна травма: „Вложих целия си живот в нея".


В продължение на девет месеца, докато се подготвяше и снимаше House of Gucci, Гага остана в ролята на Патриция Реджани, която се омъжи и в крайна сметка поръча убийството на наследника на Gucci Маурицио Гучи през 1995 г. Тя говореше със северноиталиански акцент, дори когато камерите не се движеха по филма на Ридли Скот и се докосна до собствената си история от травми, включително изнасилването от музикален продуцент, когато била на 19 г.

Гага намери нов вид роля, в която да насочи значителната си сърдечна болка в реалния живот, герой, полудял от отхвърляне и нараняване. 


"Поех болката, която изпитвам от нападението, когато бях младо момиче, от това, че се чувствах изоставена от хората, които обичам. Чувствах се в капан, че не мога да изляза в света, който обичам. Поех тази болка и я излях."


Изпълнението ú в House of Gucci е това, което ще затвърди мястото на Гага не като певица, която играе, а като актриса и ще потвърди, че номинацията ù за Оскар за A Star Is Born през 2019 г. не е случайност. Филмът идва в края на една натоварена и, характерно за Гага, разнообразна година. През 2021 г. тя издаде Love for Sale, албум със стандарти, с любимата си звезда 95-годишният Тони Бенет. Изнесе серия от джаз шоута в Лас Вегас и пусна Dawn of Chromatica, авангарден ремикс албум на нейния денс поп албум, Chromatica, в който тя си партнира с млади, предимно ЛГБТК артисти. През януари Гага изпя националния химн на встъпването в длъжност на президента Байдън, докато носеше бронежилетка, зашита в роклята ù на Schiaparelli (с огромна златна брошка с гълъб), и — в друг момент от голямо национално значение — през май тя изпълни песента „Smelly Cat" облечена като Фийби на събирането на приятелите по HBO Max.Изтънчена певица, патриот, приятелка с главно П: Гага може да се превърне във всеки, когото поиска, освен обикновен човек, който може да върви по улицата неразпознат. Понякога тежестта на тази слава е потискаща. 


„Направих сделка, когато реших да продължа кариерата си по начина, по който искам. Не знаех каква ще бъде цената. И в много отношения имам чувството, че съм загубила всичко.", казва Гага.


Ако Скот снимаше House of Gucci преди 40 години, той твърди, че щял да избере Елизабет Тейлър за тази уникална роля. 

„Притежава тази красота", казва Скот, и сравнява Лиз Тейлър със Стефания. (Скот нарича Гага „Стефания", нейното истинско име е Стефани, намек към потапянето на актрисата в италианката, която играе.) Компанията на английския режисьор, Скот Фрий, се опитваше да направи House of Gucci от близо 20 години, откакто съпругата и продуцентска партньорка на Скот Джанина Фасио купува правата върху книгата на Сара Гей Фордън от 2001 г. „Къщата на Гучи: Сензационна история за убийство, лудост, блясък и алчност". Винаги е имало някаква бариера — сценарият не е бил съвсем правилен или студиата не са се интересували от филм, който не се вписва точно в определен жанр, или е имало притеснения какво компанията Gucci ще каже за него.

Приблизително по времето, когато Скот най-накрая получава сценарий, който му хареса, от Беки Джонстън и Роберто Бентигна, Warner Bros. пускат A Star Is Born. До този момент Гага се появява в „Американска история на ужасите" на Райън Мърфи, печелейки награда „Златен глобус" и „Град на греха: Дама за убиване " на Робърт Родригес, както и „Мачете убива". Всички са роли, които се възползваха от усета към драмата, която тя демонстрира на сцената, но нито една от тях не подсказва, че Гага може да изнесе цял филм. С A Star Is Born, който в крайна сметка ще спечели 436,2 милиона долара в световен мащаб и осем номинации за Оскар, включително една за най-добър филм, Холивуд осъзнава, че Гага не е просто обикновена актриса.
"Тя е ужасно харизматична и красива. Когато я срещнах, си помислих: „Ако мога просто да впрегна това... значи е само за мен". Но след това, когато започнахме да работим заедно, осъзнах: „О, о, небето е границата по отношение на това, което тя може да прави, и нейното ниво на ангажираност.", казва Брадли Купър.

След като гледа A Star Is Born, Скот иска Гага за House of Gucci и бързо организира среща.
"Пред очите ми имаше само една жена, която може да изнесе тази роля на една доста откровена жена", споделя Скот за ролята на Патриция. "Открих, че Стеф е изключително достъпен и, честно казано, много забавен човек. Тя е много умна и много, много проницателна. Знаех, че след тази първа среща е важно тя да изпълнява ролята. Тя трябва. И, разбира се, заради нейния скорошен успех в A Star Is Born, получихме подходящ бюджет - филмът струва повече от 75 милиона долара."

Гага вижда Патриция като изпълнение на цял живот и влага всичко в образа. Нейната интерпретация на Патриция е феминистка. Това, което е накарало една жена да убие, остава невидимо и нечувано от мъжете около нея. 
„Мога да те уверя, никога не трябва да нанасяш удар на съпруга си", казва Гага. 
С Гага на борда, Скот се заема да спечели самата модна къща, за да използва името Gucci и архива на облеклото.
"Има нещо вълшебно в думата „Gucci". Това е секси дума, която подсказва всичко, което искате да видите като форма на бягство от реалността." Благодарение на съпруга на Салма Хайек, френския бизнесмен Франсоа-Анри Пино, главен изпълнителен директор на Kering, компанията майка, която притежава Gucci - името и архивът са предоставени.
Скот завършва актьорския състав с Адам Драйвър като Маурицио.
Шест месеца преди началото на продукцията, Гага работила върху своя акцент, който третираше като изучаване на нов музикален жанр. „Ако мога да пея рокендрол, джаз, кънтри или поп музика, знаех, че мога да говоря и със специфичен северноиталиански акцент. Това е умение да знаеш как да използваш гласа си." 
Хранила се с повече паста и хляб от обикновено, като целта ù била умишлено да напълнее и придобие по-закръглена фигура. През повечето дни по време на тримесечната продукция, Гага се събуждала около 3 сутринта, за да започне трансформацията си.
Процес, който включвал поставяне на протезна плешива шапка под различните перуки. Често се случвало да се събуди от тревожност, преумора, гадене в следствие на образа.
Изпълнителката знае, че мелодрамата е част от нейната марка, но се надява хората да разберат колко е искрена, когато говори за пълното си поглъщане в образа. 
"Не искам хората да си мислят, че правя разни сензации в определен тип актьорско майсторство."
Тя се идентифицира по основен начин с Патриция по темата за жаждата за родителска любов и одобрение. 


"Част от това, което прави добър образа, е да знаеш каква е дълбоката нужда на героя. Но няма как да разберете каква е дълбоката нужда на неговия характер, освен ако не разберете своя собствен. Дълбоката ми нужда винаги беше да карам баща ми да се гордее с мен. За Патриция мисля, че това е било да накара майка си да се гордее с факта, че се омъжва за някой като Маурицио."


Родена Стефани Джоан Анджелина Джерманота в Ню Йорк, Гага започва да свири на пиано на 4-годишна възраст и скоро научава, че музиката ù е донесла това, за което най-много копнее - вниманието на баща ù Джо.

"Това е бездънна яма. Знам, че баща ми се гордее с мен, но тялото ми не го знае. Когато пеех, баща ми лежеше на дивана и потропваше с крак, а аз свирех на пиано. Когато пеех, знаех, че правя нещо, което той обича." 

Майка ù Синтия била изпълнителен директор по телекомуникации и сега управлява нестопанската организация - Born This Way Foundation. По-малката сестра на Гага, Натали, е моден дизайнер, който е работил по някои от музикалните проекти на Гага.
Освен музика, Гага учи и актьорско майсторство, включително в Театърния и филмов институт Lee Strasberg, The Circle in Square Theatre School и за кратко в Tisch School of NYU. 


"Бях ужасна на прослушване. Супер зле. Никога не можех да получа роля. Преди просто замръзвах."

Като обществена личност, Гага бе необичайно директна за здравословните си битки, споделяйки опита си от фибромиалгия, състояние на хронична болка, в нейния документален филм за Netflix от 2017 г. Gaga: Five Foot Two и говори за въздействието от изнасилването и последващата бременност.
Двете преживявания са довели до посттравматично стресово разстройство и психотично прекъсване.
"Трябваше ми да ми се случи нещо доста психологически увреждащо, за да разбера докъде съм се стигнала", сподели тя пред Опра Уинфри за изданието The Me You Can't See. Гага стартира своята организация с нестопанска цел, Born This Way Foundation, през 2011 г., отчасти за дестигматизиране на проблемите с психичното здраве на младите хора, партнирайки си с Националния съвет за поведенческо здраве, за да обучава ученици от гимназията за психични заболявания.


"Тя помогна на толкова много хора, разказвайки собствената си история. Всеки, който може да покаже своята човечност и да се почувства в безопасност, правейки това, е страхотно нещо. Поздравявам я.", казва Брадли Купър.


В редица отношения Гага е напълно уникална. Тя има рядката способност да гледа на себе си като на художествен обект и да вижда това, което режисьор или фотограф вижда в кадрирането и композицията. „Харесвам я", казва тя, сочейки една конкретна снимка на себе си сред група от няколко портрета по време на фотосесията. 

„Моята работа е да бъда средство на художника да разкаже своята история", обяснява тя за връзката си с човека зад камерата. Що се отнася до актьорството, тя вижда себе си като начинаеща студентка, която би искала да се подобри.
"Мисля, че това е моето ново начинание."