Людмил Ангелов и Мари-Клод Шапюи в концерт със специалното участие на Александрина Пендачанска

  • Сподели:
Людмил Ангелов и Мари-Клод Шапюи в концерт със специалното участие на Александрина Пендачанска

Виртуозно пиано и блестящи гласове ще слуша варненската публика на 26 октомври в Камерния концерт с участието на пианиста Людмил Ангелов, мецосопраното Мари-Клод Шапюи и сопраното Александрина Пендачанска.

Тримата световни изпълнители ще поднесат на публиката елегантно подбран репертоар с творби на Шуберт, Бизе, Масне, Сен-Санс, Офенбах и други.
Варненецът Людмил Ангелов е един от най-добрите интерпретатори на Шопен в света.

Славата му е напълно заслужен резултат от множеството награди от международни конкурси,  рецитали, камерни концерти и работа с реномирани оркестри под палката на световни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, Линкълн център в Ню Йорк, Ла Скала в Милано. Записвал е за Hyperion, Vela Records, ARIA Classics и Virginia Records.

Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”. През 2011 г. от Министерството на културата на Полша му е връчен медал „Глориа артис“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 г. получава Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност.

Жури е на международни конкурси и почетен професор в Нов български университет.
Швейцарското мецосопрано Мари-Клод Шапюи притежава богат репертоар, владее голямо разнообразие от музикални стилове, вариращи от Монтеверди до съвременни творби, а широкият  ѝ диапазон ѝ позволява да интерпретира майсторски много роли. Два пъти е номинирана за наградите „Грами“ и има пристрастие към бароковите опери и сакралната музика.

Специалното участие на Александрина Пендачанска превръща Камерния концерт в музикално събитие, което не бива да се пропуска. В репертоара на световноизвестното българско сопрано има над 60 роли. Певицата се изявява в Берлинската държавна опера, Брюкселската опера „Ла Моне“, Виенската държавна опера, на сцени в Торонто, Хамбург, Санта Фе, Токио, „Болшой театър“ в Москва и много други. Александрина Пендачанска пее под ръководството на диригенти като Шарл Дютоа, Карло Рици, Даниел Орен, Рене Якобс, Адам Фишер и др. 

Александрина Пендачанска и Мари-Клод Шапюи, които са споделяли сцената и преди, ще пеят соло и в дует под вълнуващия съпровод на Людмил Ангелов в уютната атмосфера на Градска художествена галерия – Варна.

26 октомври, 19:00 часа, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна