"М – като онова нежно раззеленяване и разцъфване преди април" - Атанас Парушев

  • Сподели:
"М – като онова нежно раззеленяване и разцъфване преди април" - Атанас Парушев

С голямо удоволствие от 15-ти юни до 12-ти юли 2023 г. Арт Галерия Le Papillon представя искреното творчество на Атанас Парушев – Шока, заредено с Магнетична притегателна сила. Експозицията, инспирирана от личния живот и чувства на художника, носи посланието на „М" като абстрактна геометрия от вертикали от фино насложени трансперантни слоеве цвят в разпознаваемия му въздействащ маниер.

Парушев е от лиричните и сдържани абстракционисти, които рисуват чувствено и мъдро, с неподправено стихийно отношение към живописта. Настоящата изложба има връзка с неговата 65-годишнина, но не е с ретроспективна насоченост, а демонстрира последните емоционални търсения на неуморен творец, трогващ със своята духовни търсения в цвят.

Творческите му изследвания в сферата на нефигуративната живопис бележат път към себепознание, важно за всеки художник, но и така необходима и умишлено предизвикана рефлексия у зрителя за достигане до онова неуловимо „духовно в изкуството".

През февруари 2022 г. Атанас Парушев бе заслужено удостоен с наградата за живопис „Владимир Димитров – Майстора". Творчеството му е високо оценявано и от професионалисти, и от публика. Художникът е носител и на наградите „Сирак Скитник" (2000 и 2002), „Добри Чинтулов" (2007), а негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, сливенската галерия „Димитър Добрович", Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора", частни колекции у нас и в чужбина.

Заставайки пред абстрактните творби на Атанас Парушев, зрителското съзнание бива неминуемо погълнато от въздействието на трептящите нюанси от тънко положените слоеве цвят, дори всмукано в дълбочината и триизмерността, създавайки усещането за невидими обеми. Композициите му са минималистични, сведени до свободно, почти калиграфско движещи се вертикали по наклона на буквата „М".

Някъде „М" препраща асоциативната мисъл на зрителя към лавица с книги, другаде напомня на пламтящия изгрев над хоризонта или просто екзалтира емоционалността на наблюдателя от пулсиращи цветни лъчи светлина. Но всяка творба те притегля, приканва да застанеш пред нея и да потънеш, като медитативен рефрен, в трептящите като пеперудени крила искрящи тонове и дълбочината на тъмнината зад тях. Абстрактния свят на Атанас Парушев изкушава сетивния и любознателен зрител с лаконичния и тих, премерен разказ.

Като един вещ композитор, създаващ музика от пулсиращи цветни хармонии, той експериментира със свойствата на тоновете, със силата на геометрията на цветовете и техния ритъм. Премахвайки всички излишни форми, създаващи конкретна история, той цели да стигне до напълно изчистения вертикал като знак за възнесението и одухотворяването, на постепенното сливане с небето и хармонията във височините, на връзка между земното, човешкото и небесното.

Защото според Парушев "пътят нагоре към чистото екстазно познание и преживяване е по-директен, по-ясен, по-кратък с помощта на мистичното преживяване в абстрактното рисуване, както мистицизма в християнството, дзен в будизма или суфи в исляма". И ако тези картини предизвикат вълнение, размисъл или съчувствие, то те ще изпълнят желанието на художника „да събудят СЪСТРАДАНИЕ – най-висшият морал, липсата на егоизъм, самодоволство, простащина и нетолерантност."

Смята, че светлината, която излъчва картината трябва да е мистична аура, духовно пространство, което да спре, да всмуче зрителя в себе си, да го накара да се разходи замислен из вътре. "Може би животното се е превърнало в човек, съзерцавайки кървавите изгреви и залези, черните нощи и светещите звезди", казва Парушев.

Експозицията е на разположение на ценителите от 15-ти юни до 12-ти юли 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Заповядайте на откриването на изложбата на 15.06.2023 /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, за да се насладите на вълнуващия абстракционизъм на Атанас Парушев!

Изложбата и издаването на каталог с творби на Атанас Парушев се реализират с любезната подкрепа на Фонд „Култура" към Община Варна.