Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие

  • Сподели:
Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие

На SoFest Spring виртуозният изпълнител на кавал и гръцките музиканти от „The Crossover Trio" ще ни отведат до Източното Средиземноморие
Когато кажем Маестро Теодосий Спасов, това не е достатъчно за „кавалджията на света“.

До името му седят звания като „носител на Грами", „артист на ЮНЕСКО“, „Доктор хонорис кауза" и определения като „новатор в музикалното изкуство", творец със „свой собствен, уникален стил на свирене", един от „най-талантливите музиканти от Източна Европа", „кралят в музиката на Балканите“. И всичко това не е случайно. Теодосий Спасов първи започва да свири джаз на кавал и превръща изпълненията си в необикновен синтез между традиционен фолклор и класически джаз.

Виртуозният музикант без аналог в света заедно с „The Crossover Trio" от Гърция, ще представят на 18 май, за първи път на българска сцена, новия си проект. Меломаните ще бъдат завладени от звуците на два струнни инструмента в изпълнението на Алкис Зопоглу и Марина Лионту Мохамент - канун, който произхожда от старата египетска арфа, и уд, който е най-известният арабски музикален инструмент. Тяхната музика - дълбоко мелодична, ритмична, почти дионисиева, ще е подсилена от изтъкнатия пиано солист Янис Кирим. Свирейки с Теодосий Спасов, те взаимодействат помежду си, кръстосвайки различни музикални светове и създават репертоар от мелодии, които превключват между традиционна балканска и модерна музика. Пиесите на „Theodosii Spassov ft. The Crossover Triо", вдъхновени от богатите музикални традиции на Източното Средиземноморие и Балканите, ще отведат публиката на едно прекрасно музикално пътешествие.

Още няколко обичани творци са избрали сцената на SoFest Spring, за да представят новите си проекти. Момичето на българската поп сцена Дара Екимова, заедно с бенд и танцьори, ще представи авторски парчета от предстоящия си албум. Премиера на българска сцена ще има театралната комедия с привкус на мелодрама „Този филм" - с участието на обичаните актьори Антоанета Добрева - Нети и Асен Блатечки. Трио "VIVA" ще ни удивят с акапелни изпълнения, музикални интерпретации и сингли от дебютния си албум „Supernova". Феновете на фестивала ще са част от популярната рубрика „КиноСпирка“, в която Мария

Вълдобрева заедно с музикантът и композитор Петър Дундаков ще разкрият тайната на създаването на кино и театрална музика. В навечерието на рожденния си ден Стефан Вълдобрев и култовата група "Обичайните заподозрени" ще представят най-новия си албум – „!УдивителниВъпросителни?“.
Престиж, стил, харизма са подходящи определения за всички събития на SoFest Spring. Елате и се потопете във вълшебния свят на изкуството!
Може да намерите билети за SoFest Spring на предварителна продажба, на промоционална цена с -20% и допълнителна отстъпка за група - в мрежата на Ивентим, в ГрабоБГ и на https://sofest.art/program/.

SoFest 2024 ще премине под патронажа на Министерството на културата и на кмета на Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Министерството на културата и на Столична община в раздел „Значими събития“ 2024.
За повече информация следете сайта на SoFest - https://sofest.art/program/, и страниците на фестивала във фейсбук - https://www.facebook.com/SoFestSofia/ и инстаграм - https://www.instagram.com/sofest_sofia/.