„Малиново синьо“ - естетиката на Петя Танева в изложба акварел

  • Сподели:
„Малиново синьо“ - естетиката на Петя Танева в изложба акварел

„Трябва да не ми рисуваш къща 
на брега на някой океан. 
Трябва да не ме прегръщаш 
точно като във малинов сън. 

Трябва да не си възможен 
колкото малинов мармалад. 
Трябва да е малко сложно. 
Не като усещане за шоколад. 
Трябва да не ми е много лято. 
Заради малиновия сладолед. 
Трябва дума, след която 
устните да не болят. 

Трябва да не ти се иска 
в събота малинов пай. 
Иначе ще трябва да ти търся 
приказка с малинов край.“      

Селвер
 
 От 6-ти до 26-ти април 2023 г. Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие е домакин на най-новите творби на художничката с майсторски подход към реализма и фин фотографски усет - Петя Танева. „Малиново синьо“ е обединяващата обща нишка в осемнадесетте акварела в експозицията и с живописно чувство е вплетено във всяка от картините.

Разпознаваме естетиката на Петя, както в минималистичните й, прекрасно композирани натюрморти, така и в загадъчната романтика на момичешките й портрети. И ако международните й престижни призове от изминалата година в жанра натюрморт са очаквано и логично признание за майсторството й, то изобразената жива реалност, тишина, живописност, температура и физическа осезаемост на материята на природата в пейзажа, са много високо постижение, което радва не само нейните почитатели.

Акварелните й разкази са лаконични, но с изведен фин детайл и най-вече с такъв интензитет и наситеност на пигмента и цвета, като че ли водата, разтворила боята, е енергиен слънчев катализатор, разкриващ страстният темперамент на художничката. 
Петя Танева е видимо подчинила стихията на водата и енергията на пигмента с търпението на източен майстор, с ведростта на европейската културата и с топлината на балканската природа. Сюжетите й са искрено споделени емоционално запечатани кадри на фотографската й памет - за тишината и топлата светлина на зимно утро в планината; за нежния тих ромон на планински вир; за късното следобедно слънце, огряло душевността на момиче; за неустоимото синьо-пурпурно-лилаво на „Малиновото синьо“; любимият нар като символ в натюрморта, заради променливата му наситена цветност. В тази изложба, като че ли всеки месец на годината е маркиран със свой наситен цвят, където носталгията отстъпва на вътрешния огън на душевен уют и сладостта от споделената топлина.

Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Трудната техника на акварела е още по-сложна за овладяване при създаване на портрети. С едно неправилно разливане на цвета може да се изгуби характера на човека. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им. Оставаме с усещането за близък и личен контакт. Загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях.

Това любопитство за събитията около предметите, разказани в натюрмортите й, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към които човек обикновено мислено се връща с трепет и вълнение. С типични за нея композиции, повлияни от фотографските й ангажименти, винаги с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника. Наблюдателността й за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните й рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката. Погледът на естета в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Всяка нейна творба е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката. 

„Винаги съм имала виждане за красивите неща, за тяхното представяне по най-добрия начин, както в снимка, така и в акварела. От няколко години се занимавам с акварел. Когато започнах не знаех, че това ще стане основната ми работа. Акварелът е труден и сложен за изпълнение. Моите любими теми отново са натюрморт и хора. Техниката, която използвам е фотореализъм. Тази техника ми харесва защото чрез нея най-добре мога да покажа материята. Харесвам стари предмети, които имат история и вкарвайки ги в моите натюрморти искам да се усеща духът на времето. По същия начин търся в портретите не толкова перфектното лице, а характер и състояние на модела.“, разяснява търсенията са Петя Танева.

Акварелът е най-древната живописна техника, която е едновременно експресивна и прецизна, изискваща както висока концентрация, така и свобода на духа и страст. Открит е през втори век в Китай след създаването на хартията. През последните десет години в изкуството се наблюдава истински акварелен бум. Той добива все по-широка популярност в Китай, Русия, Европа и Америка. Провеждат се най-различни акварелни конкурси, фестивали, изложби. Акварелът е изключително сложна, но в същото време много богата и фина живописна техника. За да се овладее са необходими търпение, страст, отдаденост и години опит.

Изразните средства на акварела са неограничени в техническо, жанрово и стилово отношение, с високи изисквания към художника - от абстрактна живопис до хипер-реализъм. Той е неизчерпаема тема за вдъхновение за стотици художници и интерес за зрители и колекционери по света. Нужни са безспорно  талант и упоритост за овладяването на акварела, а при съчетанието с добра интуиция и фотографско око, каквито Петя Танева определено притежава, резултатът се искрени и вълнуващи творби, приковаващи погледа и съзнанието на зрителя.

Заповядайте на откриване на изложбата на 06.04.2023 г /четвъртък/ от 18.00 часа в салона на Арт Галерия Папийон, гр.Варна, ул. Драгоман 12, където „Малиновото синьо“ на Петя Танева завладява не само нейните творби, но и усещанията в зрителя! 

Изложбата e достъпна за ценители от 06-ти до 26-ти април 2023 г. в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман 12, както и онлайн на сайта artpapillon.com и на fb: Le Papillon Art Gallery. 

Петя Танева е родена през 1976 г. в гр. Русе, но живее и работи в Стара Загора. Работи в областта на интериорния дизайн на жилища и търговски помещения, хотели, заведения, офис и обществени сгради от 1998 г. Занимава се с художествена и продуктова фотография. Активно се посвещава на акварела от 2015 г. след няколкото майсторски класа при Атанас Мацурев. Предпочитани теми за творбите й са портрети, портрети с пейзажни елементи, пейзажи и натюрморти.

Образование:
1996 - Текстилен дизайн в Технически Университет - София
1998 - Художествена фотография в колежа за ,,Аудио–визуални и сценични изкуства“ - гр. София.

Групови и самостоятелни изложби:

2017 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
2017 - Сборна изложба – галерия Абсент, София
2018 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
2018 - Сборна изложба – галерия Абсент, София
2018 -  Изложба на IWS Словакия. Картината и е класирана в първите 25
2019 - самостоятелна изложба ,,Аберации“ в Арт Галерия Le Papillon гр. Варна
2019 - сборна изложба в галерия Абсент гр. София
2019 - сборна изложба в галерия Le Papillon Art Gallery гр. Варна
2020 - сборна изложба в галерия Абсент гр. София

2020 - самостоятелна изложба ,,Мед от кокичета ,, в галерия Ателие Р гр.Бургас
2020 - сборна изложба в галерия  Le Papillon Art Gallery гр. Варна
2021 - самостоятелна изложба ,,Омара“ – Арт Галерия Le Papillon, гр. Варна
2022 - Участие в международната изложба ,,Европейски акварел“, София

Награди:
2011 - Първо място на международния фотографски конкурс за Food фотография на Good Food и  Chivas Reagal   - гр.София.
2019 - участие в Abu Rawash в категория ,,портрет“ с награда (най-добрите 15 сред 420 художника от 45 страни 
2019 - участие в IMWAY финалист в IMWAY 1st International Masters of Watercolour Youth Alliance
2020 - артист на месеца ,,октомври,, на страница Paint a Picture in Watercolor 

2021  - Картината ,,Юни“ печели награда ,,Най-добър акварел за месец май на списание „Plein Air Salon“
2021 - Финалист на американския конкурс Women in Watercolor
2021 - Финалист на IMWA

2022 - Победител в американския конкурс Women in Watercolor ,,Best in Show“
2022 - Списание The Art of Watercolour portfolio
2023 - избрана за член на жури в американския конкурс Women in Watercolor