“Малките 5 кьошета” се превърнаха в джунгла с диви животни, джаз от терасите и коледни светлини

  • Сподели:
“Малките 5 кьошета” се превърнаха в джунгла с диви животни, джаз от терасите и коледни светлини

За втора поредна година коледната украса на любимото място в сърцето на София обеднява бизнеси и граждани зад послание за природата и застрашените редки животински видове 

Емблематичното кръстовище “Малките пет кьошета” в София се превърна в дива джунгла с джаз музика, празнични светлини и редки животински видове. Вдъхновението за тазгодишната празнична украса с кауза под надслов “Дива Коледа”, е опазването на биоразнообразието и местообитанията на застрашените животни.

Откриващ мини концерт постави хора и животни рамо до рамо, а стотици съседи и посетители сложиха начало на празничния декември с пожеланието “Заедно пазим биоразнообразието”. В дните до Коледа дивото кътче остава отворено за градски забавления с фермерски базар, зоо истории, музика и коледни вкусотии, а украсата ще го краси чак до средата на януари. 

“Виж ме в зоопарка” гласи малък символ по витрините на “Малките 5”, защото всички животни, вдъхновили тазгодишната коледна украса с кауза, могат да бъдат видяни на живо в столичния Зоопарк.

Тигър, лемур, какаду, адакс, питон, белорък гибон, африкански лъв, двугърба камила, снежен леопард, хипопотам джудже, китайски воден дракон, а от пролетта и двойка слонове, са част от близо 30-те редки вида, които живеят в зоологическата градина.

Основната мисия на съвременните зоопаркове, освен да бъдат място за забавление и развлечение, е да образоват в познание за природата и да предоставят контролирана среда за отглеждане и опазване на редки видове, които след това да бъдат върнати в естествения им хабитат.

В последната събота преди празниците, на 17 декември от 11:00 часа, приятели от столичния Зоопарк гостуват на “Дива Коледа” с любопитни факти за животните, ежедневната работа с тях и натрупалите се през годините “Зоо истории”. 

През целия декември предстоят още поводи за събиране на “Малките 5 кьошета”, а украсата ще напомня за каузата до средата на януари. Жители и соти могат да посетят мини фермерския базар пред “Слънце Луна” на 13 декември от 12:00 часа или да опитат кулинарните предложения, вдъхновени от животните, в заведенията наоколо. Улични музиканти ще се грижат за празничното настроение в квартала с диви ритми и наздравици в уикенд вечерите до Коледа.

Коледната украса с кауза се осъществява по идея на Imp-Act Аgency и Мини Маркет в партньорство с Mastercard и Банка ДСК, които през 2022 стартират в България програмата Wildlife Impact за защита на над 2000 застрашени животински видове по света. Украсата става реалност благодарение на Botanic Lab, Light Factory и екип от дейци, художници и скулптори. Каузата става реалност и благодарение на съдействието на Зоологическа градина - София, Столична Община, както и всички съседи, бизнеси и живущи в квартала. 

Превръщайки се в традиция, коледната украса на Малките 5 е подарък за хората, които през цялата година се включват в инициативите на компанията, свързани с опазването на планетата. С фокус върху малкия бизнес и стартиращи компании, Mastercard често застава зад нетрадиционни каузи и партньори, за да даде гласност на големи проблеми, какъвто е изчезването на биоразнообразието.

Догодина дивите дивите животни ще предадат щафетата на нова зелена инициатива, която отново да обедини общество, бизнес и институции в мисията за опазване на планетата по креативен и споделен начин.