„Mаркиз дьо Сад“ се завръща на сцената на театър „Българска армия“

  • Сподели:
 „Mаркиз дьо Сад“ се завръща на сцената на театър „Българска армия“

Хитовият спектакъл, разказващ за последните години на скандалния Маркиз Дьо Сад, се завръща с обновен състав на сцената на Театър „Българска армия“, след дълго прекъсване.
През 2019 г. режисьорът Иван Урумов постави за пръв път в България пиесата на Дъг Райд, която бързо се превърна в събитие за театралната публика. Влизайки като стихия в  ролята на един от най-шокиращите и провокативни образи, какъвто е Маркиз Дьо Сад, Георги Кадурин успя да превърне скандалния герой в главно действащо лице на една по-скоро впечатляваща и поучителна приказка, проследяваща битката между любовта и страстта, както и между бруталността на цензурата и непредвидимите последствия от изразяването на свободната мисъл. Брилянтната сценография и пищните костюми, създадени от Нина Пашова, бяха оценени от комисията на САБ с номинация „ИКАР“, през 2020 год. 
И ето че след дълго прекъсване, спектакълът за Маркиза, чиято личност и разбирания все още всяват смут и продължават да шокират, отново очаква своята среща с публиката.
Към брилянтния актьорски състав на представлението, се включва най-младият член на трупата на Театър „Българска армия“, актьорът Ясен Атанасов. Той влиза в образа на свещеника фанатик – Абат Дьо Кулмие.
Пиесата на Дъг Райт „Маркиз дьо Сад”, която също би могла да бъде наречена от някои „скандална”, разказва за последните години на Маркиз Дьо Сад в лудницата “Шерантон”, където отделен от света, пише перверзните си съчинения. Съюзници са му възможно най-нелогичните съмишленици – една девствена перачка и един свещеник – Абат Дьо Кулмие. В общата картина на страст, наивност и бруталност, по изключителен начин се вплитат и персонажите на Георги Къркеланов, Луизабел Николова, Антоанета Добрева - Нети и Тигран Торосян. Музиката е дело на композитора на театъра Добрин Векилов - Дони.
Първите срещи на спектакъла „Маркиз дьо Сад” с публиката, в обновения си състав и след дългото прекъсване, са на 9 и 10 декември (четвъртък и петък) от 19 часа, на сцената на Театър „Българска Армия“.