Марта Кауфман, създателката на "Приятели", се извинява за липсата на чернокожи герои в сериала

  • Сподели:
Марта Кауфман, създателката на "Приятели", се извинява за липсата на чернокожи герои в сериала

В отговор на вината си, Кауфман обеща 4 милиона долара дарение на университета Brandeis за създаване на професорска длъжност във факултета по африкански и афроамерикански изследвания на училището.

Тя каза, че решението ù е дошло в резултат на срама, който изпитва, поради липсата на чернокожи актьори в хитовия "Приятели".
Както всички знаят, основният актьорски състав на легендарния ситком включва шест изцяло бели героя - Рос, Моника, Чандлър, Рейчъл, Фийби и Джоуи.

65-годишната Кауфман, която е създател на ситкома на NBC заедно с колегата си Дейвид Крейн, каза, че се чувства "неудобно", от факта, че актьорския състав на "Приятели" включва предимно бели герои.

"Научих много през последните 20 години. Признаването и поемането на отговорност не е лесно. Болезнено е да се гледаш в огледалото. Срам ме е, че не знаех всичко това и не направих нещата по-добре преди 25 години", каза Кауфман пред LA Times.

Въпреки че "Приятели" е един от най-успешните ситкоми на всички времена, излъчван в продължение на 10 сезона между 1994 и 2004 г., липсата на разнообразие в сериала винаги е била критикувана.

През 2002 г. продукцията избира Айша Тайлър, първата чернокожа актриса, станала редовна в сериала, играейки д-р Чарли Уилър, професор по палеонтология, която излиза с Рос Гелър (Дейвид Шуимър) в деветия сезон. Но нейната героиня издържа само девет епизода. 

Кауфман заяви, че съжалява, че е направила шестте главни герои изцяло бели - но все пак е щастлива, че Дженифър Анистън, Лиза Кудроу, Кортни Кокс, Дейвид Шуимър, Мат ЛеБланк и Матю Пери са част от поредицата. 

"Щях да съм луда, ако не наема тези шестимата. Какво мога да кажа? Иска ми се Лиса да беше черна?", сподели Кауфман пред The ​​Hollywood Reporter преди излъчването на специалния епизод Friends: Reunion.

Но сега Кауфман обещава 4 милиона долара на университета Brandeis за насърчаване на изучаването на афроамерикански изследвания. 
Дарението също така ще помогне на отдела да наеме повече експерти учени и преподаватели, да начертае дългосрочни академични и изследователски приоритети и да предостави нови възможности за студентите да се включат в интердисциплинарни стипендии, съобщиха от университета. 

"Отне ми много време, за да започна да разбирам как интернализирах системния расизъм", каза Кауфман пред Брандейс. "Работих много усилено, за да стана съюзник, антирасист. И това ми се струваше начин, по който мога да участвам в разговора от гледна точка на бяла жена."

След обявяването на дарението Кауфман каза пред Los Angeles Times: "Получих нищо друго освен любов. Беше невероятно. Донякъде ме изненада, защото не очаквах новината да стигне до толкова голяма аудитория. Получих поток от имейли, текстови съобщения и публикации, които бяха само подкрепящи. Получих много "Крайно време беше", но не по подъл начин. Просто хората признават, че е било отдавна закъсняло."

По време на епизода "Friends: The Reunion", който бе критикуван, че заобикаля темата за липсата на различни роли, гледната точка на Кауфман за разнообразието започна да се променя. 

"След това, което се случи с Джордж Флойд, започнах да се боря с факта, че съм се поддала на системен расизъм по начини, за които никога не съм подозирала. Тогава разбрах, че трябва да коригирам курса", каза Кауфман пред LA Times. 

Осъзнаването на липсата на чернокожи герои в сериала понякога бе трудно –  Кауфман стана емоционална през 2020 г., признавайки, че не е направила достатъчно, за да насърчи разнообразието в своя хитов ситком по NBC.