Майстор на пейзажа и портрета, Селма има "любовно преклонение пред акварела''

  • Сподели:
Майстор на пейзажа и портрета, Селма има "любовно преклонение пред акварела''

"Природата много ме вдъхновява и хората много ме вдъхновяват и обикновено по отделно ме вдъхновяват. Човекът той самият си е цяла вселена и достатъчно ми е интересен дори сам по себе си като портрет, но композицията също е едно голямо предизвикателство." Селма Тодорова

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да представи в едноседмича изложба част от творчеството на талантливата Селма Тодорова, добре позната сред артистичните среди както с живописните си платна, така и с нежните пейзажи и въздействащи портрети, изпълнени в акварелна техника.

Изложбата е част от съпътстващата програма на Международно Триенале на Акварела – гр.Варна и освен селектираните за експозицията творби включва и провеждането на майсторски клас акварел, направление „Портрет" с лектор Селма Тодорова.

От 13-ти до 20-ти юли 2022 г. в пространството на галерията на ул. Драгоман 12 ще бъдат показани „запечатани кътчета емоция", обединени в тази експозиция в лаконичното и съвсем естествено заглавие „АКВАрел".

Майстор на пейзажа и портрета, Селма има "любовно преклонение пред акварела - трудна, капризна и неуловима техника, която изисква пълно самоотдаване и контрол на таланта".

Акварелните творби на авторката са разпознаваеми с често използваната техника от нея „мокро в мокро". Спокойните и умерени багри преливат в един пълен с живот облик и оставят усещането за нежност, лиричност, лекота и безвремие.

Простора в сюжета и пастелните тонове препращат съзнанието на зрителя далеч и високо над ежедневният ни битовизъм. Светлината е основен формо и цветообразуващ похват и е водещото начало в изграждането на поетичните й пейзажи.

Почитателите на нежната изразност и плавната игра на тонове и полутонове могат да се насладят на умелата й уверена четка, на силното въздействие, постигнато по деликатен и ненатрапчив начин във всеки пейзаж.

А те - пейзажите на Селма, независимо от природната гледка, която ни разкриват са обединени от усещането за спокойствие, безвремие и пълна хармония. Лишени от човешко присъствие , дори обикновените изгледи към плаж, река, поле или драматични облаци имат магическо въздействие и изпълват сетивата.

Заповядайте на откриването на изложбата на 13.07.2022 г. /сряда/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12 за една приятна среща със Селма Тодорова и нейните прекрасни акварелни хармонии-пейзажи!

Експозицията може да бъде видяна от 13-ти до 20-ти юли 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата.