Международен литературен конкурс "Вълшебното перо" на българското училище "Иван Вазов" в Париж

  • Сподели:
Международен литературен конкурс "Вълшебното перо" на българското училище "Иван Вазов" в Париж

Българско неделно училище ''Иван Вазов'' - Париж към асоциация ''Христо Ботев'' - Париж обявява Международен литературен конкурс "Вълшебното перо", първо издание, 2024 година.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. 
Целта е младите творци да полетят на крилата на своята безгранична фантазия и да сътворят оригинални творби на български език. Очакваме вълшебни истории в проза или стих, невероятни приключения, герои, които да карат читателя да иска да чете още и още. 

Участници в конкурса
В конкурса могат да участват деца, които пишат на български език, независимо от държавата, в която живеят, и училището, което посещават. Участието е безплатно.
Творците ще бъдат разделени в три възрастови групи:
от 6 до 10 години;
от 11 до 14 години;
от 15 до 18 години.
Изисквания към творбите
Всеки участник има право да представи една или две литературни творби /една проза и една поезия/, специално създадени за конкурса.
Минимум един герой да живее в нашето време.
Творбите да са с обем до 3 стандартни компютърни страници (30 реда на страница, шрифт Times New Roman, 12 пункта) и да бъдат изпратени в електронен вид като прикачен файл на имейл  valshebnotopero@gmail.com
Под всеки текст да бъдат написани: собствено и фамилно име на автора, години, клас, училище, точен пощенски адрес, телефон за връзка и имейл на родител.
Краен срок за получаване на творбите: 01.03.2024 г.

Творбите ща бъдат оценени от 5-членно жури от утвърдени съвременни писатели. Председател на журито ще бъде изтъкнатата писателка Здравка Евтимова.
Детско жури, в което ще участват членове на студиото по журналистика и творческо писане към БНУ „Иван Вазов“ в Париж, ще излъчи свой победител.

Наградените млади творци ще получат дипломи и предметни награди.
Най-добрата творба от всяка възрастова група ще получи специално изработената за конкурса авторска статуетка „Вълшебното перо“.
Отличените от журитата литературни произведения ще бъдат издадени в сборник „Вълшебното перо“, а най-добрите творби ще бъдат отпечатани в юбилейния брой на вестник „Вазовчета“, който ще бъде издаден през месец май 2024 г.

Наградите ще бъдат връчени на 19 май 2024 г. по време на юбилеен концерт в Париж, посветен на 10-годишнината на БНУ „Иван Вазов“. 
Наградените деца, които няма да присъстват на церемонията, ще получат наградите си по пощата.
Класирането ще бъде публикувано на сайта и на Фейсбук страницата на БНУ “Иван Вазов“ - Париж.
Телефон за справки: +33 6 73 54 58 32 (Viber и WhatsApp).