Милена Максимович-Ковачевич и Симонида Радонич в „Silent Talks“ – новата изложба в ГрафикАрт през март

  • Сподели:
 Милена Максимович-Ковачевич и Симонида Радонич в „Silent Talks“ – новата изложба в ГрафикАрт през март

„Жената“, човешката природа и взаимоотношения са във фокуса на графичните търсения на двете сръбски художнички 

Вернисаж: 8 март 2023 г., сряда, от 17:00 до 20:00 часа

В периода от 8 март до 6 април 2023 г. галерия ГрафикАрт представя „Silent Talks“ – графиките на Милена Максимович-Ковачевич и Симонида Радонич от Сърбия, които за първи път са на българската артистична сцена. Ще покажем творбите им именно в „женския месец“ на годината, тъй като тяхното творчество изследва по един неповторим начин човешката природа и многопластовите човешки отношения, като поставя „жената“ в центъра. И двете търсят скритото във взаимодействието и връзката между тяло–душа, мъж-жена, външен и вътрешен свят, Аз-ът и другите, субективното и обективното, личното и публичното… всичко това остава празнина, която се изпълва с тишина и мълчание, раждайки повод за размисъл за истинската причината тези връзки да се скъсат… 

И за двете графички са фокусирани върху тайната на човешката природа, но търсенията им са в две различни насоки. Милена Максимович се заема с човешката дуалност, с това как си взаимодействат хората помежду си и какво остава скрито между тях. Симонида се обръща към тишината, която ние упорито избягваме в този свят, пълен с излишен шум. И сблъсъка между двете ражда „Silent Talks“. 
Имаме удоволствието да Ви поканим на вернисажа, който ще се състои на 8 март 2023 г., сряда,  от 17:00 до 20:00 часа в галерия ГрафикАрт на ул. Златовръх № 50.

Чрез богатата палитра от графични способи на акватинтата, сухата игла, молива, мецотинто, китайските колажи, Милена и Симонида превръщат „Silent Talks“ в един психологически разговор за човешката душевност.
Вие имате ли смелостта да проведете разговор със себе си? Плаши ли Ви тишината? Какво може да чуете и най-вече дали може да го понесете? Светът е станал шумно място и често ние спираме да чуваме. Звуците около нас притъпяват вътрешните ни гласове. Така оставаме встрани от живота си като бягаме през забързания свят, за да не чуем тишината в себе си.

Симонида Радонич рисува анатомичния орган - езика, за да изрази символното му значение за разговор, говорене и за тишина, и мълчание. Както тя споделя, тишината често може да е много по-силно средство за комуникация, отколкото разговорите. Мълчанието дава повече отговори и тогава човек може да разбере себе си и да „чуе“ вътрешното си Аз. Опитаме ли се да избягаме от себе си, често може да се загубим в другите, а това автоматично ни прехвърля към търсенето на Милена.

В своите картини Милена Максимович наслагва образите на мъжа и жената като показва многопластовата човешка същност, многозначителните човешки разговори, дуалистичните форми в природата и отношението на човека към човека. Засяга темата за взаимоотношенията между хората и как те могат да бъдат токсични, как любовта може да обезличи и дори да разболее. Милена разказва и за психозата „Folie au deux“ или казано „лудостта на двама“. В психологията това значи „психоза на двама души, като по-слабият от двамата приема вярванията, налудните идеи и халюцинациите на по-силния, както и психотичното поведение“.

Често връзките между хората остават да „висят“ във въздуха или се „разпадат“ точно заради премълчаното, заради преглътната болка и непроведения разговор. И именно тишината в отношенията между хората, ражда „вътрешни“ разговори и разсъждения за причината в разрива между индивидите. 
И тъй като фокусът на „Silent Talks“ са именно човешките взаимоотношения и „жената“ – галерия ГрафикАрт ще дари 20% от продажбата на всяка картина в подкрепа на два социални проекта – кампанията на „Пощенска кутия за приказки“ за осигуряване на стипендии за талантливи млади жени чрез продажбата на книгата-мисия „Виж сега моето момиче“, както и за доразвиване на първото мобилно приложение в Източна Европа в помощ на домашното насилие - „За теб“, създадено от Ивелина Чоева. Вярваме, че заедно можем да покажем съпричастие както към желанията и мечтите на жените, така и към техните страдания. 

Милена Максимович – Ковачевич  е родена през 1975 г. От 2000 г. насам е член е на Асоциацията на художниците по изящни изкуства на Сърбия (ULUS). Тя е доцент в Художествената академия в Белград. Има 15 самостоятелни изложби от 1995 г. до сега и над 150 участия в международни и местни изложби. Печелила е множество международни призове и награди от Италия, Франция и др.

Симонида Радонич е родена през 1973 г. в Белград. Завършва художествената академия в Нови Сад в катедрата по „Графика“ в класа на проф. Слободан Кнежевич. От 1999 г. е член на Асоциацията на изящните художници на Сърбия (ULUS). Получава магистърска степен през 2002 г. в катедра „Графика“ във Факултета по изящни изкуства в Белград при професор Велизар Кръстич. Освен в самостоятелни изложби е участвала в около 300 колективни изложби в страната и чужбина.