Мишо Шамара: RetroVerse: Retro Lovers Fest ще се върна в най-хубавите си години и ще избухнем като едно време!

  • Сподели:
Мишо Шамара: RetroVerse: Retro Lovers Fest ще се върна в най-хубавите си години и ще избухнем като едно време!

Михаил Станиславов Михайлов, известен като Мишо Шамара и Big Sha, е български рапър и продуцент, роден във Варна, но в последните години живее в САЩ. Създател на групата „Гумени Глави“. На 6-ти и 7-ми октомври той специално ще е у нас за най-големия фест на есента RetroVerse: Retro Lovers Fest на стадион “Юнак” в София. 

Заедно от още 14 изпълните от България и чужбина, сред които ЗВЕЗДИ като Technotronics, Papa Bear, The Real Milli Vanilli, La Bouche, C- Block, Down Low, Nana, както и български формации - Deep Zone Project, Дует EXPOSE, Румънеца и Енчев и Гумени глави, ще се заформи истински двудневен 90-тарски купон! 

Планира се най-голямата декорирана сцена в България и терен от общо от 13 декара, която ще бъде напълно преобразена в духа на едно от запомнящите се десетилетия в историята на музиката. Времето на неоновите цветове, дъвките, ролерите, ледените близалки и музикалните касетки ще се възвърне в целия си блясък.

Атмосферата ще се допълва от визуални ефекти, релакс зона с хамаци и барбарони 600 кв.м., 23-метров винен бар, 23-метров бирен бар със 150 вида бира от цял свят, вкусна храна, ВИП зона, атракциони и детска зона с аниматори, които ще се грижат за децата, докато родителите им се наслаждават на купона.

Билети за феста могат да се вземат от: тук

Ето какво разказа Мишо Шамара за предстоящия концерт:

Здравей, какво ново се случва покрай теб в САЩ?

- Подготвяме се за идването в България и подготвяхме едно ново видео, на lil sha. Даже ме хващате, докато записвах една колаборация. Планираме и снимки, докато сме в България. Предстоят и турнета.

Почти сме готови с кратък албум на сина ми, аз съм ангажиран с кадрите и менажирането на цялата работа. Пускаме нов клип и още един почти завършен. Имаме и друга яка новина - работим с едно момче, което в момента е едно от най-големите лица на детройтския рап - Skilla Baby, с него сме на финалната права с видеото, след лятното и есенното турне ще решим дали песента ще влиза в албума или не. 

Какво да очакват хората от теб на RETROVERSE: RETRO LOVERS FEST на 6-ти и 7-ми октомври? 

- Аз мисля, че това събитие ще е тотален гръм на всички хора, които са израснали през 90-те с музиката на артистите, които ще участват във фестивала. Вече всички сме на достойна възраст и всички имаме възможност да пътуваме, за да сме част от това събитие. Лайнъпът е страхотен и хората ще се върнат в най-хубавите си години. Не казвам, че да си възрастен не е хубаво. Но младостта си е младост. И тя си има своята чар, независимо дали е бедна, богата, цветна, сива, каквато и да е, тя е прекрасна. И тая музичка е soundtrack-а на много хора, това ще е като една малка експлозия в нашите душички. 

Ще има ли изненади?

- Имам 1000 песни, но ще заложим, главно на хитовете, които са били известни. Ще има присъствие както от ерата на Гумени глави, така и от времето на R&B records. Целият отбор от тези две епохи ще бъдат на едно място. Хората ще затворят очи и ще ги отворят, за да се върнат назад във времето.

Какво ще кажеш за артистите, с които ще сте там два дни?

- Аз съм им голям фен и съм се забавлявал много на тяхната музика. За мен ще е изключителен ценен момент да мога да пея с тях на живо. 

Близък ли си с някой от тях и бил ли си на една сцена?

- Мисля, че NANA сме правили концерт. Беше в Обзор 2009 или 2010 в една голяма дискотека, направо като концерт. Стана много приятно.

Какви са твоите наблюдения - има ли сцена за тази музика в България, как се развива, дали има възраждане или интересът никога не е спирал?

- Интересът никога не е спирал, просто колелото се върти. От доста години младите изпълнители реализират много добра продукция, много ми харесва новата музика. Но всяко поколение си има новите герои и ние в този случай търсим публиката, която се израснала с нашата музика. Естествено, всеки младеж, който харесва old school български рап, също трябва да се чувства поканен, за да усети vibe-a на нашето поколение и как ние се забавляваме - как късахме синджирите, висяхме по полилеите, обръщахме масите  и как правим най-голямото парти. Убеден съм, че ще бъде незабравимо преживяване. Както за публиката, така и за нас.

Бил ли си свидетел на това как се роди идеята на това събитие? 

- Трудоемко и скъпо, но големи адмирации за Енчев, който направи цялата организация и за целия екип, който е замесен. За да се случи нещо голямо, трябва да работят много хора и искам да благодаря на всички, които се занимават с това събитие. Аз отдавна не се занимавам с организация, но съм бил в тази роля и знам какво е това напрежение, колко подводни камъни човек трябва да срещне, докато стигне до целта. Адмирации за момчетата и момичетата, които се занимават зад кадър, за всички странични работници, които помагат това да се изгради, за всички хора, които ще бъдат замесени. Много се вълнувам.

Бил ли си на концерт скоро в САЩ?

- Скоро бях на концерт на Ludacris, Shaggy, при това все големи арени, всяка една кариера все пак има своя Up and down, но когато мине известно време хората, които са живели с тази музика и имат тази емоционалност, нама как да не се развълнуват по време на подобрен концерт. Сцените бяха гигантски с до 50 хил. души, а публиката от началото до края беше на крака, дори и да изглеждат на години, детските им погледни бяха толкова важни, имаше сълзи в очите им, и в моите естествено.

Защо културата на 90-те е толкова важна?

- В България обяснението е такова - когато падна комунизма, ние скъсахме оковите и цялата западна култура беше като културен шок. Все едно като си гледал черно и бяло и изведнъж да погледнеш в цвят. За това емоционалният шок беше толкова силен. За нас това не беше само музика, беше soundtrack-a на свободата. Свободата да пътуваме, да се развиваме, да създаваме неща, да вървим с вдигнати глави и да знаем, че ние означаваме нещо.

За това време, както тази музика беше актуална, имахме късмета да стане магията да направим и нашия принос за музика в това време. Дали е бил хубав или не, за мен това е субективно, но въпреки че тогава сме имали сексистки, хомофобски текстове, неща които вече като голям човек са много далече, бяхме млади и бяхме деца на продукт на обгращата ни среда. Но въпреки това музиката, която се създаде, остана с цялата си емоционална стойност, все пак да не забравяме, че всичко, което сме направили в цялото ни изкуство е просто една актьорска игра. Но мисля, че този филм беше красив. 

Facebook страница на RETROVERSE