Мистерията Ебру

  • Сподели:
Мистерията Ебру

Отскоро в социалните мрежи се въртят няколко удивителни клипа, в които с няколко капки мастило във вода артисти правят уникално изкуство. Нека надникнем малко по-отблизо и разкрием мистерията на магията.

Похватът, който ползват се нарича "ебру" или "турска хартия" и крие корените си в арабския свят. Интересното е, че артистът никога не знае какъв ще е в детайли завършения продукт, а по-скоро има само бегла представа за общата композиция.

Името на този вид изкуство, произлиза от персийската дума за водна повърхност - ab-ru, а самото изкуство поставя своето начало още през IX век на територията на Тюркистан, като бързо навлиза в Османската империя. Най-старото запазено ебру датира още от XVI век.

В миналото майсторите сами изработвали материалите, необходими за своето творчество, като по този начин гарантирали уникалността на произведенията си. Ако искате и вие да опитате, необходими са ви вода, бои на растителна основа с неразтварящи се във вода пигменти, тъмна хартия, която да попива добре, четка от клонче на изсъхнал розов храст с връх от конски косъм, както и специален инструмент биз (бъз) за колоритна техника с мехурчена, необходима при оформянето на фигуриге и дървен гребен. 

Ето и стъпките:

1. Боите се размесват докато се получи кремообразна консистенция, за да са готови за употреба.

2. Ваничката се напълва с вода, в която се разтваря растителната смола китре. Този материал се добива от тревистото растение орлови нокти, или клинавиче, което се среща в почти всички региони на Турция. Чрез него течността става лепкава и плътна и заприличва на полупрозрачно платно, върху което с помощта на четките майсторът разпръсква боите.

3. С помощта на различни по големина четки предварително подготвените бои се пръскат капка по капка върху вече уплътнената лепкава вода. След това с гребена и биза боите се придърпват в различни посоки и им се придават разнообразни форми.

4. Накрая готовата нарисуваната картина бива "прехвърлена" на хартия или друг по-плътен и устойчив материал, за да се използва по предназначение.

Мистерията Ебру

Снимка: teenviewsofia.com

Мистерията Ебру

Снимка: freyle.bg

Мистерията Ебру

Снимка: novosianie.com

Мистерията Ебру

Снимка: illusion123.wordpress.com

Мистерията Ебру

Снимка: youtube.com

Мистерията Ебру

Снимка: garipay.blogspot.com

Мистерията Ебру

Снимка: faithistorment.com