Мистерията на българските гласове отново на сцената

  • Сподели:
Мистерията на българските гласове отново на сцената

Световноизвестният женски хор "Мистерията на българските гласове" с диригент проф. Дора Христова ще изнесе своя първи концерт за годината на 22 май. Музикалният спектакъл ще включва с обредни и ритуални песни и ще се състои в арт център "Сити марк", но ще се излъчва и онлайн с билети, съобщават организаторите.

Амбицията ни е в това сложно време да допринесем за доброто празнично настроение, свързано със светлия християнски празник - не само на хората, които следят нашето изкуство от години, но и на всички, които обичат хубавия български фолклор", коментира пред БТА продуцентът Бояна Бункова от "Шуберт мюзик пъблишинг".

"Повечето от пиесите са празнични. Има великденски като лазарската "Мома хубава" на Петър Льондев и "Закукала кукувица" на Николай Кауфман. Ортодоксалният репертоар е застъпен с песни като "Богородица" от Архангелски. Включили сме и традиционни заглавия - "Море зажени се Гюро", "Дилмано, Дилберо" и "Хоро" на Кирил Стефанов, а също и автентични като "На високо". Ще прозвучат родопски сола, дуети, триа, както и изпълнения на квартет "Ева". Ще представим и няколко композиции от албума "БууЧииМиш", допълва още проф. Христова.

„Мистерията на българските гласове“ е български женски хор, изпълняващ автентична и обработена фолклорна музика. Той води началото си от създадения през 1952 Ансамбъл за народни песни на Българското радио, състоящ се от народен хор и народен оркестър. Записите на народния хор са част от поредиците компилации на швейцарския продуцент Марсел Селие, издадени между 1975 и 1989 година под заглавието „Мистерията на българските гласове“. След техния търговски успех в края на 80-те години, наред с името "български женски щатен радио-телевизионен хор", съставът започва да използва заглавието на албумите „Мистерията на българските гласове“.