Моноспектакълът „Виктория“ тръгва на турне през март

  • Сподели:
Моноспектакълът „Виктория“ тръгва на турне през март

Номинираният за "Икар" и "Аскеер" моноспектакъл "Виктория“ гостува на публиката в няколко български града през март. След две успешни представления във Варна, сега на актрисата Деница Даринова и на режисьора Йордан Славейков предстои да се срещнат с публиката в Пловдив, Пазарджик и Габрово.

В Пазарджик „Виктория“ гостува тази вечер в рамките на фестивала "Мартенски театрален маратон" с организатор „Младежки дом-Пазарджик“. В Пловдив спектакалът ще се играе на 17 март на сцената на независимия театър "Хенд". А на 3 април 2024 ще е част от "Соло Акт", Международен фестивал на монодрамата в Габрово, организиран от ДТ "Рачо Стоянов". В София монодрамата "Виктория" може да бъде гледана в "I am Studio" 23.03. от 19.30 часа.

Спектакълът „Виктория“ е номиниран за “Икар” 2023 в категория “съвременен драматургичен текст” и за “Аскеер” 2023 в категория “моноспектакъл”. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и “Elly Media and Advertising”. Драматургията и режисурата е на Йордан Славейков Сценография и костюми - Юлияна Войков, плакат - Гео Карл Павлов. “Виктория” е опитът на една жена да разбере защо не получава единствената любов, която се полага на всяко човешко същество- тази на майката. “Виктория” е и пиеса за всички съдбоносни избори, които правим, са самотата, която тези избори носят със себе си, за страха и предателството. В последна сметка “Виктория” е ода за любовта, която не признава религии, светове, граници и носи със себе си светлина, дори когато наоколо цари мрак.

Това е пиеса за различните хора, за хората, които не се вместват в общоприетите норми - които са черната овца, камъчето в обувката или петото колело на каруцата. Но всъщност това е пиеса за любов и за липсата на любов. Моето обяснение в любов към различната жена, която не се вписва. Какво се случва, ако нашият най-близък човек майката не ни заобича и какво се случва, ако ние се влюбим в друг човек, който е от друга религия”, обясни за посланията в пиесата Йордан Славейков.

Пиесата е написана от Йордан Славейков по време на пандемията и се появява първоначално като дигитален проект в youtube. Девет професионални актриси от девет различни държави - Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, България Великобритания, заснемат с видеокамери монолози от пиесата на девет езика.

В момента моноспектакълът се играе в България и в Република Северна Македония, малко преди да започне войната в Украйна беше сложено началото на репетициите в Ровно, които са съжаление бяхапреустановени.