Музеят на хумора и сатирата представя самостоятелната изложба на Халит Куртулмуш - Айтослу - "Бодлив генгер"

  • Сподели:
Музеят на хумора и сатирата представя самостоятелната изложба на Халит Куртулмуш - Айтослу - "Бодлив генгер"

От 11 февруари Музеят на хумора и сатирата представя самостоятелната изложба на Халит Куртулмуш - Айтослу - "Бодлив генгер". На откриването на 10 февруари от 18:00 часа в зала 5 на Музея, публиката ще има възможността да се срещне с автора, който пристига специално за събитието от град Бурса, Турция.

Изложбата включва 60 творби - 22 шаржа на именити български актьори и 38 карикатури на ковид и политическа тематика.

Всички със зелен сертификат са добре дошли!

За изложбата си Халит Куртулмуш - Айтослу споделя:

„Как да опиша подбраните карикатури за изложбата... Мога да кажа, че съм целял да направя селекция от творби, които отразяват цялостното ми творчество. Това съвсем не е лесно... Аз съм човек, както се казва с “маймунски апетит”. Не се примирявам само с определена тема и стил. Заради това щеше да е несправедливо, ако бях подбрал само шаржове, само политическа карикатура или само комикси. Опитах се да споделя от всичко по малко. Идеята за заглавието на изложбата ми хрумна съвсем внезапно. Моето детство мина в град Айтос. Там имаше едно ендемично храстче на име “Генгер”. Иглите на това бодливо растение причиняваха доста болки, а едновременно с това то бе убежище за малки животинчета, като гущери, костенурки змийчета и други. Всъщност генгерът е отражение на моята карикатура - както развеселява, така и причинява болка."

Халит Куртулмуш - Айтослу е роден през 1970 година в село Бойно, област Кърджали. През 1989 завършва ССХУ за приложни изкуства в Сливен, със специалност художествен текстил.

От 1991 година насам живее и работи в град Бурса, Турция. Досега е получил над 110 награди от карикатурни конкурси, повечето от които международни. Многократно е илюстрирал детски книги, театрални и филмови плакати, наръчници за безопасността на труда, използвани в индустрията и др. Гордее се с това, че често рисува шаржове по поръчка, които радват своите притежатели по целия свят.

През есента на 2020 година Музеят на хумора и сатирата връчи на Халит Куртулмуш - Айтослу традиционната си награда в рамките на 45. Национална изложба на карикатурата.

Халит Куртумлуш е участвал многократно в карикатурни изложби в България, Турция и по света. Член е на Асоциацията на Анадолските Карикатуристи, както и на СБХ в секция Карикатура.