Наръчник на оптимиста

  • Сподели:
Наръчник на оптимиста

Изгубих всичко, прецаках го, но също и ти. Може да си го върнем.” – определено това звучи като любовно излияние на човек, желаещ да се върне при своя любим/а.

И наистина, тези думи са точно такива. Пат (Брадли Купър) се намира в психиатрична клиника в Балтимор и пише писмо до жена си Ники – тази, която му е изневерила с друг преди няколко месеца. Тази, заради която е в психиатрията.

Excelsior или все по-нагоре” – това е новото мото на Пат. Новото мото, с което ще отиде при съпругата си и с което ще гледа оптимистично на нещата.

И така той се връща към „нормалния живот” – прибира се в дома на майка си Долорес (Джаки Уивър) и баща си Пат старши (Робърт де Ниро) и среща Тифани (Дженифър Лоурънс), наскоро овдовяла, също с проблеми. Тя решава, че ще му помогне, ако и той й направи услуга в замяна.

Наръчник на оптимиста (Silver linings playbook) е новото предложение на номинирания за Оскар Дейвид О’Ръсел. Филмът ни запознава с интересни герои. Определено се вижда, че Брадли Купър е израснал доста в кариерата. Героят му Пат е образ от съвкупности – интерсен, малко луд, гледащ напред. Какво да се каже за 22-годишната Лоурънс? Във филма и за момент не може да си помислиш, че всъщност ролята на Тифани е изиграна от толкова млада актриса.
    
Не трябва да се забравя и участието на де Ниро. Тук той е букмейкър, силно вярващ в суеверията и в любимия си отбор по американски футбол „Орлите”.
    
Наръчник на оптимиста е една смесица от образи, въвеждащи ни в света си. Малко луди или не, те вярват в себе си и са готови да изпълнят мечтите си.
    
Филмът спечели Златен глобус за главна женска комедийна роля за Дженифър Лоурънс. На предстоящите Оскари има осем номинации, сред които за най-добър филм, най-добър режисьор за Ръсел, най-добри главни мъжка и женска роля за Купър и Лоурънс, най-добри поддържащи мъжка и женска роля за де Ниро и Уивър.
    
Наръчник на оптимиста завладява с актьорската игра, с хумора. От скоро вече  е и по българските екрани. Любителите на седмото изкуство могат да видят още един от тазгодишните фаворити за наградите на академията и сами да се уверят дали той заслужава или не осемте си номинации за Оскар.

Наръчник на оптимиста
Наръчник на оптимиста
Наръчник на оптимиста
Наръчник на оптимиста