Националната Галерия представя: Живописта като непрекъснат сценарий

  • Сподели:
Националната Галерия представя: Живописта като непрекъснат сценарий

Вернисаж на 7 април, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа 
Двореца, пл. „Княз Александър І“

Изложбата включва едни от най-значимите произведения на Богдан Александров и подчертава неговото място в контекста на съвременното българско изкуство.

Селектираните 40 голямоформатни портрети и композиции са създадени от 2010 до момента и представят в цикли различни посоки в творчеството на автора (“Триади“, „Пургаториум“, „Парейдолия. Портрети в постановка“, „Вертиго. Портрети без диагноза“ и др.), като  някои от картините се показват за първи път. 
В част от по-ранните творби художникът изследва човешките гранични състояния по метод, наречен от самия него „визуален шум“.

В най-новите  си платна той продължава да анализира, преосмисля и поставя в нов контекст класическата живопис и посредством изразен концептуален код запазва сложната кореспонденция на образа с реалността, като преминава през различни слоеве от смисли и метафори, потопени в живописното пространство.

Изкушен от философията и естетиката, Богдан Александров изследва и търси персонален подход при създаването на своите произведения. За изложбата авторът е подготвил текст, който пояснява концепцията му.