Най-гледаният български филм за 2023 „Чалга“ ще бъде излъчен на Аполония

  • Сподели:
Най-гледаният български филм за 2023 „Чалга“ ще бъде излъчен на Аполония

Режисиран от Мариан Вълев, той е първото българско кино заглавие, заснето изцяло с мобилен телефон 

Празници на изкуствата Аполония и тази година ще зарадва кино феновете с богата филмова програма от български продукции. В Лятното кино в Созопол ще бъдат прожектирани едни от най-популярните български заглавия за 2022-2023 г. като „Чалга“, „Моралът е доброто“, „Шекспир като улично куче“, „Ваклуш“ и други. Билети за всяка една кино прожекция от афиша на Аполония могат да бъдат закупени от Eventim.

Режисиран и продуциран от Мариан Вълев, „Чалга“ е първият български филм заснет изцяло с мобилен телефон и най-гледаното българско заглавие в кината за 2023 г. с над 110 хил. зрители до момента*. Той е с участието на обичани български актьори като Любомир Нейков, Диляна Попова, Димитър Рачков, Кръстю Лафазанов и Виктор Калев. Драмата проследява историята на двайсетгодишно момиче и хвърля светлина върху българската поп култура, а нестандартният метод на заснемане провокира интереса на хиляди зрители.

„Чалга“ ще може да бъде гледан на 2 септември от 20:00 ч. в Лятното кино в Созопол по време на тазгодишното издание на Аполония. 
„Моралът е доброто“ е български документален филм от 2022 г., вдъхновен от живота и дейността на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков.

В първите два месеца след премиерата му филмът достига до повече от 11 хиляди зрители в цялата страна, превръщайки го в културен феномен за миналата година и най-гледания документален филм на голям екран в последните години в България. „Моралът е доброто“ ще бъде прожектиран на 29 август от 20:00 ч. в Лятно кино Созопол.

Друга интересна филмова продукция, която е част от кино програмата на Аполония 2023, е „Шекспир като улично куче“ с участието на Захари Бахаров. Режисирана от Валери Йорданов, драмата разказва за трима младежи, законите на улицата и синовния дълг. Попадайки в неочаквани ситуации, те осъзнават, че всяко едно решение, което вземат, може да промени живота им завинаги.

Освен с „Чалга“, „Моралът е доброто“ и „Шекспир като улично куче“, Аполония ще срещне публиката с българските филми „Добрият шофьор“ с участието на Малин Кръстев, „Васил“ с Иван Бърнев, „Една провинциална болница“, „Отскубнати до корен“, „Ваклуш“ и „Анна“. Празници на изкуствата Аполония за поредна година обединяват кино, литература, музика и изкуство, като по този начин програмата от културни събития предоставя по нещо за всеки и може да бъде разгледана на https://apollonia.bg/.

Празници на изкуствата Аполония 2023 се провеждат с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция „Фокус“, Burgas24, списание 8, Черноморски фар.