(Не)познатата Фрида Кало

  • Сподели:
(Не)познатата Фрида Кало

Фрида Кало де Ривера или още позната като Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е родена на 6 юли 1907 г., Койоакан, Мексико.
Тя е мексиканска художничка, най-известна със своята безкомпромисна и брилянтна работа и портрети, които се занимават с такива теми като идентичността, човешкото тяло и смъртта. Често е идентифицирана като сюрреалист. В допълнение към творчеството си, Фрида е била известна и с бурната си връзка с Диего Ривера.

Ранен живот

Като дете Фрида страда от полиомиелит, който я оставя с леко накуцване, хронично заболяване, което ще преживява през целия си живот. Особено близки са били с баща ù, професионален фотограф, и често му помагала в ателието му, където придобива остро око за детайлите. Въпреки че Кало ходи на уроци по рисуване, тя се интересувала повече от науката и през 1922 г. постъпва в Националното подготвително училище в Мексико с интерес да изучава медицина. Докато е била там, среща Ривера, който работил върху стенопис за аудиторията на училището.

През 1925 г. Кало претърпява автобусна катастрофа, която я наранява толкова сериозно, че се налага да претърпи повече от 30 медицински операции през целия си живот. По време на бавното си възстановяване Кало се научава да рисува и често изучавала изкуството на старите майстори. В една от ранните ù картини - "Автопортрет с кадифена рокля" (1926), Кало рисува царствена дължина до кръста портрет на себе си на тъмен фон с разтърсващи стилизирани вълни. Въпреки че картината е доста абстрактна, мекото моделиране на лицето на Кало показва нейния интерес към реализма. След оздравяването си, Кало се присъединява към Мексиканската комунистическа партия (ПКМ), където отново се среща с Ривера. Тогава Фрида му показа част от работата си и той я насърчава да продължава да рисува.
Скоро след като се омъжва за Ривера през 1929 г., Кало променя личния си стил и този на рисуване. Започва да носи традиционната рокля Tehuana, която се превръща в нейна запазена марка. Състои се от шапка с цветя, широка блуза, златни бижута и дълга пола с волани. 

Нейната картина "Фрида и Диего Ривера" (1931) показват не само новото ù облекло, но и новия ù интерес към мексиканското народно изкуство. Темите са по-плоски и по-абстрактни от тези в предишната ù работа. Извисяващият се Ривера стои вляво, държейки палитра и четки, обектите на своята професия. Той се изявява като важен художник, докато Кало, която е дребна и скромна до него, с ръка в неговата и с по-тъмна кожа, отколкото в предишната ú работа, предава ролята, която предполага, че иска: традиционна мексиканска съпруга.
Кало рисува това произведение, докато пътува в Съединените щати с Ривера, като е получавала поръчки за стенописи от няколко града. През това време тя издържа няколко тежки бременности, които приключват преждевременно. След като претърпява спонтанен аборт в Детройт и по-късно смъртта на майка си, Кало рисува някои от най-мъчителните си произведения. В картината "Болница Хенри Форд", Кало се изобразява като кървяща на болнично легло сред безплоден пейзаж, а в „Моето раждане" рисува табу сцена на жена, която ражда.

Първи самостоятелни изложби

През 1933 г. Кало и Ривера се завръщат в Мексико, където живеят в новопостроена къща, състояща се от отделни пространства, съединени с мост. Резиденцията се превръща в място за събиране на художници и политически активисти, а двойката е била домакин на хора като Леон Троцки и Андре Бретон, водещ сюрреалист, който отстоява творчеството на Кало. Бретон написва въведението на брошурата за първата самостоятелна изложба на Фрида, описвайки я като самоук сюрреалист. Изложбата се провежда в галерия "Жулиен Леви" в Ню Йорк през 1938 г. и постига голям успех. На следващата година Кало пътува до Париж, за да покаже работата си. Там тя се запознава с още сюрреалисти, включително Марсел Дюшан.

До средата на 30-те години следват многобройни извънбрачни връзки, по-специално тази на Ривера с по-малката сестра на Кало, както и взаимоотношенията на самата Кало с няколко мъже и жени. Всичко това подкопава брака им и двамата съпрузи се развеждат през 1939 г. През същата година Кало рисува някои от най-известните си произведения, включително „Двете Фреди". 
Необичайно голямото платно (5,79 × 5,68 фута [1,74 × 1,73 метра]) показва фигури близнаци, държащи се за ръце, като всяка фигура представлява противоположната страна на Кало. Фигурата вляво, облечена в сватбена рокля в европейски стил, е страната, която Ривера отхвърля, а фигурата вдясно, облечена в облекло на Техуана, е страната, която Ривера обича най-много. 

Кало и Ривера се помиряват през 1940 г. и двойката се мести в нейния дом от детството, La Casa Azul („Синята къща"), в Койоакан.
През 1943 г. Фрида е назначена за професор по живопис в "La Esmeralda", училище за изящни изкуства към Министерството на образованието. В този период започва често да се обръща към алкохола и наркотиците за облекчение. Независимо от това, продължава да бъде продуктивна през. Рисува множество автопортрети с различни прически, облекло и иконография, като винаги се показва с безстрастен и постоянен поглед, с който става известна. Претърпява няколко операции в края на 40-те и началото на 50-те години, с продължителен престой в болница. Към края на живота си се нуждаеше от помощ за придвижване. Лошото ù здраве я кара да посети първата си самостоятелна изложба в Мексико през 1953 г., на легло. Умира в "La Casa Azul" година по-късно, като официална причина е посочена белодробна емболия.

Музей на Фрида Кало и посмъртна репутация

След смъртта на Кало, Ривера е преустроил "La Casa Azul" в музей, посветен на живота ù. Музеят е отворен за обществеността през 1958 г., година след смъртта на Ривера.
„Дневникът на Фрида Кало" , обхващащ годините 1944–54, и „Писмата на Фрида Кало" са публикувани през 1995 г. Въпреки че Фрида е постигнала успех като художник през живота си, нейната посмъртна репутация непрекъснато нараства през 70-те години на миналия век и достига до това, което някои критици наричат „Фридамания" от 21 век. Тя е може би един от най-известните художници на 20-ти век. Драматичните части от живота ù, изтощителната травма от автобусната катастрофа, бурният брак, сензационните любовни връзки и тежката употреба на алкохол и наркотици - вдъхновиха много книги и филми през десетилетията след нейната смърт.

Фотографиите в тази галерия са направени в къщата-музей ''La Casa Azul'' и са предоставени с любезното съдействие на Петя Алексиева, за което сме ѝ много благодарни. Специални благодарности и на Детелина Темелкова, заради която тази статия е факт.

(Не)познатата Фрида Кало
фотография: Петя Алексиева/къща-музей ''La Casa Azul''/част от мексиканските фолклорни рокли на Фрида
(Не)познатата Фрида Кало
На нейното легло е положена смъртната ѝ маска.
(Не)познатата Фрида Кало
В тази инвалидна количка е рисувала картините си.
(Не)познатата Фрида Кало
(Не)познатата Фрида Кало
(Не)познатата Фрида Кало
(Не)познатата Фрида Кало
(Не)познатата Фрида Кало
(Не)познатата Фрида Кало
Фрида като малко момиче.
(Не)познатата Фрида Кало
Това е корсетът, който поддържа тялото ѝ след автобусната катастрофа.
(Не)познатата Фрида Кало
Автопортрет Фрида Кало
(Не)познатата Фрида Кало
Красивите ѝ ботуши.