Нео-джаз иконата Шабака Хъчингс отново в София с The Comet Is Coming

  • Сподели:
Нео-джаз иконата Шабака Хъчингс отново в София с The Comet Is Coming

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming, групата на британската джаз-икона, идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно

Джаз, космо-афробийт, електроника, фънк психеделия и спейс рок. Звукът на бъдещето, днес. Това са най-честите етикети, с които определят междугалактическия експлозивен коктейл на Крал Шабака (виртуозния саксофонист, флейтист и кларнетист Шабака Хъчингс), Даналог (Дан Ливърс, синтезатори) и Бетамакс (Макс Халет, барабани).

„Пригответе се за сблъсъка”, предупреждава „Гардиън”, а „Дъ Куайътъс” се съгласява, че „въпреки дълбоката връзка с фънка и духовната такава с афрофутуризма и всеки вид междузвездна музика, позната ни досега, това е едно изцяло нов, оригинален и свеж проект”. Легендите не закъсняват: твърди се, че на първия импровизиран лайв на триото за около секунда всички в залата левитират на сантиметри над земята.

Нещата наистина граничат с фантастика: в края на техен концерт в Германия възрастен мъж получава инфаркт и сякаш умира, но след намесата на парамедиците се връща в тялото си и става да си дотанцува бисовете, възкресен от звездните им ноти.

Каква е тази група и кога успя да завладее света и големите сцени на Гластонбъри и Лолапалуза? Да върнем лентата малко назад.

Годината е 2016, триото е номинирано за наградата „Мъркюри” с дебютния си албум Channel The Spirits, като вместо нея печели симпатиите на редица икони, сред които Иги Поп, който продължава да ги пуска и до днес в шоуто си по BBC, и Ноел Галахър. По една щастлива случайност есенното им турне тогава (през 2016 г.) мина и през София. За един уикенд в столицата свириха две от групите на Шабака Хъчингс – „Кометата” и Sons of Kemet отвяха неподозиращите родни меломани с енергичните си експлозивни сетове и ги спечелиха завинаги за верни последователи. Само половин година по-късно в „София лайв клуб” свири и Shabaka & The Ancestors - спиричуъл джаз проектът на Шабака от ЮАР, включващ музиканти от The Brother Moves On, които пък гледахме пак там през ноември миналата година. 

Днес от трите проекта единственият функциониращ и издаващ нова музика е именно The Comet Is Coming и софийската дата от глобалното турне е рядка възможност тукашната публика да се докосне до извънземната сила и вдъхновение на истинска световна джаз легенда от най-новата музикална история, чийто почитател е Камаси Уошингтън - аналогът на Шабака от другата страна на Атлантика.

Вторият албум на групата - Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery от 2019 - е част от голямата миграция на проектите на Шабака към Impulse! - великият джаз лейбъл от САЩ, добил легендарен статус заради издадените от него албуми на легендата на легендите - Джон Колтрейн. Pitchfork дава на албума оценка от 7,8 и го поставя между новаторската електроника на Flying Lotus и ексцентричните афроджаз епоси от Сириус на Sun Ra. Всичко това, както и последвалото щатско турне, помага на групата да добие огромна популярност в Америка, а на албума - да продаде няколкостотин хиляди бройки. Ако първият албум е скитане между звездите, то този е оркестрирана и полирана до съвършенство антиутопия, покана за безкраен танц на постапокалиптичния дансинг.

След почти три години и няколко Ковид-вълни, само преди четири месеца излезе и най-новата колекция от звездни химни на магическото трио - записаният за четири дни в Real World Studios на Питър Гейбриъл опус Hyper-Dimensional Expansion Beam. Какво ни предлага той? Отваряне на нов звезден портал и пътешествие в неоткрито досега измерение, движено от силата на същия онзи коктейл, но този път и с обилно добавен денсхол, плюс любимите напоследък флейти на Шабака. Добавте още брилянтната, смела и нечувана досега продукция, дело на Даналог, както и почти електронния грохот на интерпланетарната машина Бетамакс (двамата гостуваха през юни м.г. като Soccer96, отново по покана на Stretch и Alarma Punk Jazz). Новият албум ще бъде и в центъра на сетлиста във вечерта на 12 май: не очаквайте нищо по-малко от музика, спусната директно от душата на Вселената, изсвирена безкомпромисно на ръба на физическия предел и решена на всичко, за да получи своя достоен отговор на дансинга.

Stretch и Alarma Punk Jazz постигат отдавнашната мечта на Меломаните от Последните дни да доведат отново в София едно от най-значимите имена не само на лондонската нео-джаз сцена, а и в глобален мащаб. След като в последната година и половина чухме и се насладихме на Теон Крос, Челси Кармайкъл, Soccer96, The Brother Moves On и Джошуа Айдехен - до един гравитиращи около него - ред е да се поклоним и на Крал Шабака и неговата Комета. Или поне да потанцуваме бясно.

Не пропускайте едно от най-горещите събития в музикалния живот на столицата. Очаквайте още новини за специалните гости на вечерта и подгряващото събитие скоро.