Нощ на музеите и галериите Варна 2024

  • Сподели:
Нощ на музеите и галериите Варна 2024

Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция през 2005 година и през годините се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

На 18 май 2024 във Варна в Европейската Нощ на музеите ще се включат музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура. Подробната програма на събитията може да бъде проследена в сайта varnanight.bg, както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ. Събитието се организира от Община Варна,  Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и Сдружение „Таляна“, в партньорство с Френски институт в България.

Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния старт на летния туристически сезон, който Община Варна отбелязва с концерт - спектакъл “И лятото дойде“ за жителите и гостите на гр. Варна. В концерта ще участват популярни  български изпълнители, DJ  и симфоничен оркестър, входът е свободен, мястото е входа на Морската градина, а началният час – 19:00.
Други акценти в програмата са традиционния концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили от 18:00 часа във Военноморски музей, изложбата "Ордените на 8-ми Пехотен приморски полк" в Музей на Възраждането, Пасхален концерт на Византийски хор с диригент Мартин Димитров от 15:00 часа в Аладжа манастир, акапелното изпълнение на солисти от Държавна опера Варна в Археологически музей, откриването на изложбата "Емоционална декомпресия" в Дом на архитекта от 20:00 часа.

Особено богата на събития е програмата на галериите. В ГХГ „Борис Георгиев“ освен постоянната експозиция посетителите ще могат да видят пет гостуващи изложби. Творческа работилница за посетителите е организирана от Галерия за графично изкуство, а в богатата програма на градската галерия са включени и музикални изпълнения на ученици от НУИ „Добри Христов“, както и клавирен концерт на Борил Христов, ученик във варненското училище по изкуствата. 
Варненци и гостите на града ще имат възможността да посетят откриванията на три изложби на варненски художници. От 18:00 часа в галерия ЖарАрт ще открият самостоятелна изложба на Светослава Георгиева. В същия час в Художествен музей „Георги Велчев“ се открива изложбата на Антония Колева – Нитра, а от 19:00 часа в галерия Ларго, тази на Калоян Илиев – Кокимото. Последните две изложби са част от програмата на предстоящото второ издание на Форум за съвременно изкуство БУНА, който стартира във Варна на 24 май. 

Още акценти от програмата на галериите във Варна са две литературни четения и представяния на книгите на Анастасия Стоева и Теодора Станкова в галерия Папийон, представяне на Клементина Манчева -  илюстратор и Росица Бърдарска – писател и тяхната съвместна книга за деца „Приказки на една кука” в галерия Арт Маркони и представяне на колекция акварели на Димитър Стефанов – Слънчо в галерия Вива.
Алтернативните културни пространства също ще предложат интересни преживявания на публиката като демонстрации на тъкане на хоризонтален стан в тъкачница Дзев студио, работилничка за рисуване на приказни герои за деца в Студио Мукава, беседа на тема моделиране на съвременни бижута в галерия Наири и разговор на тема “Екология в съвременното изкуство” в РеБонкърс.
                                        
Нели Вълчева