Нощта на театрите идва на 20 ноември

  • Сподели:
Нощта на театрите идва на 20 ноември

Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята девета година в България и на 20 ноември ще събере в 14 вълнуващи часа десетки съдържания в 11 български града (София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали, Търговище), като към момента (поради динамичната обстановка) се планират събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

Интригуващо подгряващо събитие са подготвили от Театър „Реплика“ – на 19 ноември в 18 ч. в Национален студентски дом на пл. Народно събрание символично ще бъде „отворена“ Нощта на театрите с представление в осем части (всяка по 45 мин., с антракт по 15 мин. между тях) по романа на Ф. М. Достоевски - „Престъпление и наказание“, под режисурата на Георг Жено. Спектакълът ще започне в петък, но реално част от него ще се случи и в първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

В София Нощта се провежда с подкрепата на Столична община и ще започне от сутринта с детски представления в Софийска опера и балет, Младежки театър „Николай Бинев“, Театър „Възраждане“, Университетски театър към НБУ и Руския културно-информационен център.  В 12:00 и в 13:15 ч. Софийска опера и балет ще „отвори“ вратите си за тур зад кулисите, като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

Точно в 12 ч. ще започне и откритото студио LIVE CAM “Другата страна на театъра“, което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в COVID ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза. 

Следобедната и вечерната програма ще предложи богат избор от представления в повечето театри в София, както и няколко импро сесии в ХаХаХа импро палас (вкл. и с онлайн излъчване). Специално за Нощта са планирани и представления в по-късни часове (след 21 ч.), за да могат зрителите да гледат повече спектакли.

Някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет и тази година  застават зад каузата, като за първи път като посланици на инициативата се включват и двама режисьори – Галин Стоев и Явор Гърдев. Останалите лица на театралната Нощ са  Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Всички те ще участват в емблематичния проект „Нощни персонажи“, чийто нов прочит е дело на фотографа Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts. Черно-белите колажи имат QR код, през който се разкрива една друга страна на посланиците: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами.

19-те фотографии ще бъдат официално представени във Фоайето на Театър „Възраждане“ (от 16 до 21 ноември) и UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“ (на 19 ноември) в София. Входът за двете изложби е със свободен достъп.

Събитията, включени в програмата се реализират при спазване на всички COVID мерки.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

Над 400 000 е броят на зрителите, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 8 издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и силни театрални проекти в България.  Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. Стрийминг партньор на Нощта за четвърта поредна година е STREAMER.BG.