Нова версия на „Огънят на Анадола“ ще гостува в София и Варна 

  • Сподели:
Нова версия на „Огънят на Анадола“ ще гостува в София и Варна 

Най-бързото танцово шоу идва в България

Нова версия на прочутия спектакъл на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган „Огънят на Анадола“  ще гостува в София на 9 декември в зала 1 на НДК и във Варна в Двореца на спорта на 12 декември. 

Танцовото шоу е вписано в книгата за рекори на „Гинес“ в две категории – за най-бързо танцово представяне с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика с 400 хил. души на едно място. То е на път да постигне нов рекорд по гледаемост – гледано е на живо от 45 милиона души по света. Премиерата на спектакъла се състоя на 3 май 2001 година в Турция и оттогава шоуто е играно на четири континента. 

Хореографът Мустафа Ердоган, който наричат наследникът на Морис Бежар, не само обновява периодично състава, но и променя елементи в спектакъла.
„За да може едно шоу да живее дълго във времето, трябва да се развива. Всеки нов танцьор или актьор допринасят за изграждането на нещо ново. Изкуството е процес в развитие, не музей, в който не смееш нищо да докоснеш“, споделя Ердоган.

„Огънят на Анадола“ е  вдъхновен  от древната митологична и културна история на Анадола.
Спектакълът на Мустафа Ердоган разказва за  огъня, който възниква от древната мозайка на любовта, културната история и мира в Анадола. 
Трупата на Ердоган е една от най- добрите танцови групи в света с международни турнета. Хиляди зрители всяка година посещават шоуто в неговият дом в Анталия – Gloria Aspendos Arena. 

През 1999 г. Мустафа Ердоган прави първите си стъпки към осъществяването на мечтата си от много години и започва интензивна работа по проекта, който първоначално става известен като „Sultans of the Dance“. 

От 750 кандидати биват избрани 90 талантливи млади танцьори от цял свят, които веднага започват да танцуват. Този първи период, изпълнен с упорит труд и продължава около година и половина. Работните периоди обикновено са 8 часа, но понякога и 16 часа на ден... 

Днес шоуто „Огънят на Анадола“  е сред най-гледаните и дълго играни танцови представления в света – от Америка до Китай и от Европа до Африка.