Облакът Атлас

  • Сподели:
Облакът Атлас

1849 г. – 1936 г. – 1973 г. – 2012 г. – 2144 г. – 2321 г. – шест години, които на пръв поглед нямат нищо общо. Ако обаче гледате новия филм на Лана и Анди Уашовски и Том Тикуър – „Облакът Атлас”, всичко ще ви се изясни.
„Облакът Атлас” по романа на Дейвид Мичъл представя шест косвено свързани една с друга истории. Такива, които ни отвеждат в различно време.

През 1849 г. в южния Пасифик адвокатът Адам Юнг (Джим Стърджис) пътува от островите Чатъм и се прибира в Сан Франциско с кораб, като робът Аутуа (Дейвид Гиази) се оказва неговият най-верен приятел.

В Единбург през 1936 г. младият английски гей музикант Робърт Фробишър (Бен Уишоу) работи като преписвач за исвестния композитор Вивиан Айрис (Джим Броудбент) като едновременно започва да композира свое собствено произведение - секстетът „Облакът Атлас”.

Следващата история ни отвежда в 1973 г. в Сан Франциско при журналистката Луиса Рей (Холи Бери), която се опитва да разкрие конспирация, свързана с небезопасността на ядрен реактор с помощта на Руфъс Сиксмит (Джеймс Д’Арси) и Айзък Сакс (Том Ханкс).

2012 г. – издателят Тимъти Кавендиш (Джим Броудбент) неочаквано забогатява, след като авторът Дермът Ходжинс (Том Ханкс) хвърля през балкона критика на новата си книга и е вкаран в затвора. След като Ходжинс изпраща биячи, които карат Кавендиш да даде парите от печалбата, последният е принуден да бяга и благодарение на брат си Денхолм (Хю Грант) се оказва в старчески дом под зоркото око на сестра Ноукс (Хюго Уийвинг).

Зрителят се оказва и в Сеул през 2144 г., където генетично проектираната клонинг Сонми ~ 451 (Дона Бае) избягва от работата си на сервитьорка в ресторант за бързо хранене с помощта на член на Съпротивата – Хае-Джо Чанг (Джим Стърджис) и отправя посление към Света.

Последната история ни отвежда в постапокалиптичната Земя – през 2321 г. при примитвно племе – при врачката (Сюзън Сарандън) и най-вече при Закари (Том Ханкс). По-голямата част от човечеството е загинало след Падането. С убийството на зет му Адам (Джим Стърджис) от вожда на канибалското племе „Кона”, дяволът в образа на Стария Джорди (Хюго Уийвинг) започва да преследва Закари, а при племето пристига Мероним (Холи Бери) – една от последните останали членове на технологично-напредналата цивилизация. За нея намирането на Облакът Атлас в планините е последната надежда за оцеляване.

Историите, косвено свързани една с друга чрез героите завладяват зрителя. Те прескачат от една в друга в кулминационни моменти, като остават гледащия с оачакване какво ще стане по-нататък. Всяка една от тях е в различен жанр – някъде има повече драма, другаде съспенс и трилър, а в трети - комедия.
Макар филмът да е дълъг два часа и половина, те не се усещат. Сюжетът е така построен, че зрителя продължава да очаква какво ще стане със съдбата на героите. Едни и същи герои, които са променени до неузнаваемост в различните епохи.

„Облакът Атлас” днес е считан за един от най-скъпите независими филми с бюджет от 102 милиона. Финансиран е в по-голямата си част от несмки независими източници.

Лентата представя интересни и завладяващи истории с много добра актьорска игра и режисура. Лана и Анди Уашовски се заемат да режисират историята от ХIX век и двете от бъдещето, а Том Тикуър, представя 1936 г., 1973 г. и 2012 г. „Облакът Атлас” направи своята премиера на 37 фестивал в Торонто и беше посрещнат от 10 – минутна овация на крака.

По българските кина филмът е от 9 ноември, като за миналата седмица завърши на четвърто място в бокс офис класацията.

Облакът Атлас
Облакът Атлас
Облакът Атлас
Облакът Атлас
Облакът Атлас
Облакът Атлас